Slatko i veselo na „Višnjijadi“u Ovči

U bojama leta i višanja protekla je ovogodišnja manifestacija „Višnjijada“, održana 29. juna u Ovči. U organizaciji žena Ovče „Etno art“, već tradicionalno, na kraju sezone branja višanja održava se takmičenje u pravljenju najboljeg soka, kolača i slatkog od višanja.


Uz najukusnije proizvode od višanja priređena je i izložba ručnih radova, narodnih nošnji, suvenira i drugih predmeta iz bogate srpske i rumunske narodne baštine.
Prepuni štandovi i veliki izbor kolača, sokova, slatkog, kao i suvenira oslikanih motivima višnje kao inspiracije, pokazali su koliko je interesovanje i želja učesnika da pokažu deo kulture i narodne tradicije.
Pored „Etno arta“ kao domaćina, učesnici manifestacije bili su gosti iz Vladimirovaca, Uzdina, Torka i Boljevaca.
U kulturno umetničkom programu nastupili su solisti i dečja folkorna grupa KUD „Steaua“ iz Ovče, pesnici Rade Pantelić i Boro Živaljević, a najživopisniji su bili mališani iz vrtića „Bambi“ iz Ovče u tački sa maskama u obliku voća.
Najbolji sok od višanja po oceni žirija napravilo je udruženje „Stajkova kuća“ iz Boljevaca, drugo mesto pripalo je „Etno artu“, a treće udruženju „Bakice“ iz Uzdina.
Najbolje slatko od višanja ponudila je Aorika Boljancu iz „Etno arta“, drugo je bilo udruženje iz Torka, a treća je bila Dorina Banča iz domaćeg „Etno arta“.
Dokaz da i muškarci znaju da prave dobre kolače je i prvo mesto u ovoj kategoriji koje je pripalo Tibiju Deheljanu iz Ovče, druga je bila Regina Glandra iz Vladimirovaca, a treća Danijela Deheljan iz Ovče.
Svim takmičarima, učesnicima i sponzorima dodeljene su diplome i zahvalnice.
Druženja, nova poznanstva, pesme i vesela atmosfera, pratili su ovaj jedinstven događaj u Srbiji, koji će se održati i sledeće godine, najavili su organizatori.