Besplatan Wi-Fi u vozilima GSP do kraja godine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da bi do 26. februara trebalo da bude izabrana kompanija koja će uvesti video nadzor u sva vozila javnog gradskog prevoza, u koja bi do kraja godine trebalo da bude uveden i besplatan Wi-Fi.


Mali je novinarima u GSP-u, rekao da je rok završetka procesa uvođenja video-nadzora šest meseci od kada bude izabrana kompanija koja će raditi taj posao. “Do 26. februara ćemo, ukoliko ne bude žalbi, imati konačan završetak te javne nabavke i očekujem da ćemo do tada imati izabranu kompaniju koja će krenuti u uvođene video nadzora u sva vozila javnog gradskog preduzeća”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u gradskom budžetu je za tu namenu obezbeđeno 125 miliona dinara, a ponude koje su pristigle su niže od toga.

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja godine biti uveden besplatan Wi-Fi u sva vozila javnog prevoza, a, kako je rekao, do sada je počeo probni rad u jednom vozilu.

Sistem, kako je objasnio, podrazumeva da 32 putnika u isto vreme mogu besplatno da budu na internetu, što je “lepa novina koju nema mnogo gradova u svetu i po kojoj će, između ostalog, Beograd biti prepoznatljiv”. “Treba nam nekoliko sedmica da vidimo kako to radi, a čim završimo probni period, ukoliko budemo zadovoljni rezultatima, trebalo bi da pokrenemo i javnu nabavku”, rekao je Mali.

On nije mogao da precizira koliko će uvođenje Wi-fi servisa koštati, jer je u toku probni rad, pa će se više znati kada bude urađen projekat i kada se bude videlo koliko koštaju pojedini Wi-Fi uređaji, kako funkcionišu i kada se definiše koji su najbolji za vozila u gradskom saobraćaju.