O naselju

U istoriji najstarija poznata ritska naselja su Borča i Ovča.U pisanim istorijskim izvorima identifikuju se već početkom XVI veka, naselje je pripadalo Kraljevini Ugarskoj, mada je moguće da njegovo ime ima slovneske korene (ime Barcsa verovatno potiče od slovenske reči “bara”).Sa Beogradom, Borča je bila povezana skelom koja je pristajala na Dunavu, pored jevrejske mahale.

Ona je služila ne samo kao veza izmedju ova dva naselja već i kao mesto gde se vršio prelaz u Banat na putu za Temišvar. Borča je sa okolnim mestima bila povezana suvozemnim i rečnim putem. Kolski put koji je dolazio od Jabuke i Glogonja račvao se u blizini Jerića i jednim krakom se stizalo do pustare Stara Borča, a drugim do staroborčanskog čardaka. Od ovog čardaka jedan put je vodio prema Staroj Borči, drugi do Nove Borče, treći prema Crvenki, a četvrti zaobilaznim pravcem iznad Crvenke prema severu.
Za vreme I svetskog rata selo je izgubilo više od 130 žitelja pa je 1921. imalo 1.397 stanovnika. Pri popisu stanovništva 1931. konstatovano je da selo ima 1.724 stanovnika.
Stalne poplave zagorčavale su život ljudima u Pančevačkom ritu. Jedna od najvećih dogodila se 1924. godine. Borčani su se konačno oslobodili poplava tek 1933. godine, kad je francusko drustvo “Batinjol” izgradilo čvrsti nasip oko Pančevačkog rita, posle četvorogodišnjeg napora.
Uporedo sa izgradnjom nasipa građeni su i put i pruga Beograd – Pančevo, a pred rat delimično je izgrađen i put Borča – Pančevački most.
Za vreme II svetskog rata na Dunavu je postavljena granica prema Srbiji, i Borča je bila mesto na granici.
Borča je postala samostalna opština na osnovu odluke Narodnog odbora grada Beograda od 30. maja 1952. godine, kad su u Pančevačkom ritu formirane i tri druge opštine: Krnjača, Ovča i Padinska skela.Posle tri godine ove opštine su se ujedinile u jednu pod imenom naselja Krnjače. Nakon deset godina ukinuta je i opština Krnjača i pripojena je Paliluli.
Danas se naselja leve obale dunava bore za dobijanje opstine koja bi se zvala “Dunavski vcenac”. U naselju živi 27685 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosti 36,8. U naselju ima 11668 domaćinstava, prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,01.
Naselje Borča je podeljeno na 6 centara i stari deo Borče i naselje Crvenka. Centar 1 je najstariji centar Borče, gde su smešteni škola “Stevan Sremac”, Dom zdravlja, Mesna zajednica, vatrogasni dom i Policijska stanica. U centru 2 se nalazi pošta i stara pijaca. U centru 3 je toplana, nova pijaca, tek završena nova škola “Jovan Ristić” i veliko fudbalsko igralište “Vidovdan” na kome se održava tradicionalni turnir u malom fudbalu koje je zimi adaptirano za klizanje. Centar 4, 5 i 6 skupa nazivamo Borčom – Gredom i tu se nalazi osnovna škola “Rade Drainac” i najveći broj trgovinskih radnji. U staroj Borči se nalazi crkva “Sveti Nikola” izgrađena je 1830-ih u tada malom, graničnom naselju Austro-Ugarske . Crvenka je naselje gde se stanovnici uglavnom rekreiraju (voze bicikle, rolere, trče)
Ne smemo izostaviti sportski kompleks fudbalskog kluba BSK Borča koji se uspešno takmiči u Super ligi Srbije, na kome se nalazi hala za mali fudbal, košarku, nalaze se i 4 pomoćna terena za fudbal.