Bodnji dan!

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama i tradicionalnim porodičnim okupljanjima za posnom trpezom, pred Božić.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan, od 7,30 časova, služio je Carske časove i Svetu liturgiju u Sabornom hramu u Kragujevcu. U 16 časova biće obavljeno unošenje badnjaka, a sat vremena kasnije Bdenje, koje će biti direktno prenošeno na programu Televizije Kragujevac. Šumadijski vladika služiće u kragujevačkoj Sabornoj crkvi Svetu liturgiju i na Božić, od 9 sati.

Na Badnji dan se završavaju poslednje pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić.

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta i tada se dovršavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić.

Vernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Kako podseća Verska informativna agencija, kod Srba su običaji za ovaj dan mnogobrojni i različiti. U kuću se unosi badnjak, obično od hrastove, ređe cerove ili bukove grane. Njih domaćin odseče u zoru da bi ih uveče svečano uneo u dom i naložio na oganj.

Badnjak se preliva vinom i premazuje medom. Običaj je da se badnjak predveče pali i u crkvenim portama.

Uoči praznika pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.