Borčanci jeli otrovanu ribu?!

Pomor u Vizelju najverovatnije je posledica ispuštanja hemikalija iz PKB-a, kaže Zdravko Ševo iz Agencije za zaštitu životne sredine.
Radnici “Srbijašuma” juče su satima iz kanala Vizelj vadili uginulu ribu, pretežno cverglane, tolstolobike i šarane.

Pecaroši iz Borče ljutito su pitali: “da li je uopšte više ostalo ribe u kanalu”.

Da situacija bude gora, građani iz Borče i pecaroši pričaju da su prvog dana pomora videli kako nekoliko muškaraca skuplja uginulu ribu i pakuje je u džakove.

Došli su rano ujutru da ih niko ne bi video. Pokupili su uginulu ribu za čas i odneli da prodaju na pijace dok se nije pročulo za pomor. Neko je tu ribu najverovatnije i jeo! – komentarisali su zabrinuti Borčanci.

Veslači iz Kajak kluba BSK obustavili su treninge na kanalu zbog ogromne količine mrtve ribe.

Nekoliko stotina kilograma ribe ugušilo se u subotu u kanalu u Borči.

Uzrok pomora je definitivno amonijak koji je izvukao sav kiseonik iz vode, pa se riba pogušila. Analize su pokazale da je u vodi bilo manje od miligrama kiseonika, a biološki minimum je četiri miligrama. Amonijak je u vodu najverovatnije ispustio PKB. Voće i povrće se prska pesticidima, a kada dođe vreme za njihovo pranje i prodaju, pesticidi se sliju u okolne kanale kao što je Vizelj – objašnjava Zdravko Ševo iz Agencije i dodaje da se to dešavalo i ranije.

Pomor ribe dogodio se i u aprilu, kada su pri popravci kanalizacionog kolektora u Borči u kanal ispuštene toksične materije. Zvanične rezultate analize i uzroka novog pomora ribe Agencija će objaviti danas.

Uginule i najotpornije vrste
– Kada je uginuo cverglan, bilo nam je jasno koliko je zagađenje veliko. Ta vrsta bude živa satima kada je upecate, ali ovo nije preživela. Riba je ovih dana bila prljava, jedva sam ruke uspeo da operem koliko su bile crne… Ne znam od čega – kaže Slobodan, pecaroš sa Vizelja.