Česi grade auto-put od Borče do Zrenjanina

Nastavak Koridora 11, na delu od mosta Zemun – Borča do Zrenjanina, uradiće češki partneri na koncesiju. Vrednost radova procenjena je na oko 110 miliona evra

Auto-put od mosta Zemun – Borča do Zrenjanina, kao nastavak Koridora 11, gradiće se koncesijom sa partnerom iz Češke, otkriva za „Novosti“ Velimir Ilić, ministar građevinarstva.
Sporazum bi mogao da bude potpisan već u aprilu u Beogradu prilikom posete visoke delegacije Češke, koju će predvoditi predsednik ove države.
 

– Od Češke smo za infrastrukturu dobili veoma povoljnu kreditnu liniju – navodi Ilić. – Međutim, pošto smo došli do „crvene linije“ koju je ministar finansija postavio kao granicu zaduživanja za ovu godinu, predložio sam predstavnicima češke vlade da tu kreditnu liniju pretvore u koncesiju. Uradili smo studiju i sve se uklapa, da se uradi auto-put od mosta Zemun – Borča do Zrenjanina i time Koridor 11 produži ka Banatu. Vrednost radova je procenjena na oko 110 miliona evra. Bez zaduživanja to možemo da odradimo, naše učešće bi bio postojeći put, eksproprijacija nije potrebna jer je otkupljeno kompletno zemljište u putnom pojasu, a Česi bi sagradili drugu traku. Tu kreditnu liniju Česi bi prebacili na svoju firmu, koja bi nam bila partner u ovom poslu, a zajam bi se vraćao od putarine. Dao sam nalog da se priprema dokumentacija, a studija koju je uradio Saobraćajni institut CIP pokazuje da je projekat isplativ.

STANOVI

– Zanimljiv projekat o energetskoj efikasnosti u stanogradnji ponudila nam je Svetska banka – ističe Ilić. – Reč je o obnovi stambenog fonda, odnosno urbanoj regeneraciji, čime bi gradovi dobili novo lice, a na tom poslu širom Srbije moglo bi da se zaposli više od 50.000 građevinara. Ponudili su nam povoljnu kreditnu liniju od 100 miliona evra i čekamo nadležne u Ministarstvu finansija da se o tome izjasne. Predložili su da u ovoj godini urade pilot-projekte besplatno, da vidimo kako to izgleda.