Direktor rasformirao sva odeljenja trećeg razreda!

Roditelji trećaka OŠ “Stevan Sremac” ni po koju cenu ne žele da dopuste rasformiranje pet odeljenja koje pohađaju njihova deca, zbog, kako navode “nezadovoljstva jednog od roditelja”.

Umesto školskih radosti, prava drama sačekala je 1. septembra trećake iz Borče, kada je njima i njihovim roditeljima novopostavljeni direktor objasnio da je rasformiranje odeljenja “gotova stvar”.

Naime, kako su za “Blic” ispričali ogorčeni roditelji, u avgustu ove godine nepoznati roditelj trećaka se nadležnim institucijama – gradskom Sekretartijatu za obrazovanje i Ministarstvu prosvete – požalio da njegovo dete nije u mogućnosti da dobije adekvatno obrazovanje u ovoj školi, zbog prenatrpanosti odeljenja koje pohađa.

Ta žalba je u skladu sa novim propisima, uskoro prihvaćena, pa je direktor bio prinuđen da najavi formiranje još jednog, šestog odeljenja trećaka, koje bi činio deo đaka iz svih pet odeljenja.

– Od toga dana dete mi kući dolazi uplakano, stalno je pod stresom, oseća se kao pred streljanje! Nije mi jasno kako je moguće da zbog nezadovoljstva jednog roditelja pate sva naša deca, koja su se u protekle dve godine upoznala, zavolela i združila – kaže jedan od oko 70 roditelja odelenja III-3 i III-5, koji su se sinoć okupili pred školom kako bi se dogovorili o daljim potezima.

Inače, taj sastanak je trebalo da bude održan u školi, u prisustvu direktora i učiteljica, ali su roditelji odlukom direktora – izbačeni na ulicu.

– Kako će oni uopšte da odaberu koja će deca da odu iz odeljenja? Mi smo se složili da deci zabranimo da napuste učionicu ako primete da dolazi do nekog razdvajanja. Ako do toga ipak dođe u toku sledeće nedelje, spremni smo da radikalizujemo zahteve i zatražimo smenu direktora – kažu roditelji.

                                                                     Roditelji o zakonuRoditelji koji su upoznati sa novim zakonom kažu da, iako on zabranjuje odeljenja osnovaca od više od 30 đaka, rasformiranje može da se izbegne ako je u suprotnosti sa “dobrim zajedništvom, osećanjem sigurnosti i razvojem dece”