Izbegavati kupanje na „divljim” plažama

Građanima je i ove godine, upkos brojnim apelima i upozorenjima, primamljivo kupanje na neuređenim gradskim kupalištima.

 Osim pored dunavskih rukavaca iza Krnjače i Borče, građani spas od vrućina traže i na “divljim” plažama u Boljevcima, Beloj steni, Grockoj, Vinči, Jakovu, Ritopeku i Obrenovcu.

– Policijska ispostava za bezbednost na rekama pokriva 226 kilometara priobalja Save i Dunava. Divlje plaže predstavljaju nebezbedna mesta, jer voda u rekama menja tokove i struje, a time i dno. Na takvim plažama nema organizovanih službi spasavanja, kao ni ograničene zone za plivanje i često dolazi do mešanja plivača i malih nautičara. Kako građani traže rashlađenje u vreme velike vrućine, oni ne slušaju apele nadležnih službi da su divlje plaže opasne po život – kažu iz Biroa za informisanje MUP-a.

Kako navode, sigurnost u plivačke spospobnosti nasuprot nepredvidljivim rekama može da dovede do davljenja plivača. U toku 2013. godine zabeležena su četiri takva slučaja, dok u toku ove godine nije bilo nijednog smrtnog slučaja davljenjem na divljim plažama.

Beograđani bi, ipak, rashlađenje u tropskim danima trebalo da potraže na proverenim kupalištima. Prema najnovijim rezultatima ispitivanja obavljenim u laboratorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kvalitet vode Savskog jezera zadovoljava kako domaće standarde, tako i evropske norme, i bezbedna je za kupanje i rekreaciju. S druge strane, preporuka je da se do daljnjeg izbegava kupanje u Savi i Dunavu, kao i na kupalištu „Lido“.

– Kao i svake godine, savetujemo kupače na Savskom jezeru da se obavezno istuširaju nakon izlaska iz vode, s obzirom da se radi o prirodnoj vodi koja se ne prečišćava i ne dezinfikuje. U našoj ustanovi se sprovode i programi kontrole kvaliteta vode za kupanje u bazenima sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“. Rezultati obavljenih ispitivanja pokazuju da je voda u ovim bazenima zdravstveno bezbedna – navode iz Zavoda.

Oni, kao i na početku svake kupališne sezone, apeluju na korisnike bazena da se pridržavaju preventivnih sanitarno-higijenskih mera, kao što su korišćenje dezo-barijera, tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta.

– Obavezno je izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih respiratornih, urinarnih i digestivnih oboljenja, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja, sedam do deset dana nakon prestanka svih simptoma bolesti. Osim toga, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda. Naglašavamo da samo dosledno pridržavanje svih navedenih mera može da obezbedi očuvanje kvaliteta vode u bazenima i omogući bezbedno kupanje i rekreaciju – upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje.