Kasnili prvi dan u školu zbog haosa na Zrenjaninskom putu

Početak školske godine obeležile su velike gužve u gradskom prevozu i kolaps na Zrenjaninskom putu zbog koga su i đaci i zaposleni kasnili na posao. Dobra vest je da u školama u Beogradu nema tehnoloških viškova i da je dozvoljeno formiranje odeljenja sa 15 učenika, kao i da će se neka odeljenja spajati ako broj učenika bude ispod dozvoljenog.

U javnom gradskom prevozu juče su uglavnom bili školarci koji su nakon dva meseca odmora pošli u školu. Velikih gužvi bilo je u autobusima, i saobraćaj je uglavnom normalno funkcionisao, osim na Pančevačkom mostu gde su se sudarili kamion i automobil, zbog čega se stvorila gužva na Zrenjaninskom putu duga nekoliko kilometara. Veliki broj sugrađana koji su iz pravca Borče krenuli na posao i školu veći deo puta su pešačili, jer saobraćaj gotovo da nije funkcionisao.

– Na vreme sam pošla i baš prvi dan da zakasnim u školu. Ne mogu da verujem da se ovo baš danas dešava i da moram peške do grada – jada se Katarina Usiljanin, učenica Medicinske škole.

 

Osim gužvi u saobraćaju, 2. septembar obeležila je i vest da u beogradskim osnovnim školama prvi put nema tehnološkog viška prosvetnih radnika.

– Stupile su na snagu zakonske odredbe koje predviđaju penzionisanje prosvetnih radnika sa 65 godina života ili 40 godina staža uz dokaz da su imali 35 godina plaćenog osiguranja. Na taj način iz prosvete će otići oko 3.500 ljudi, a tehnološke viškove smo na taj način premestili u osnovne škole odakle su otišle njihove kolege – rekao je pomoćnik minista prosvete Ljubiša Antonijević.
Ministarstvo prosvete takođe je dozvolilo formiranje odeljenja sa 15 učenika.
– Svako odeljenje koje ima više od 30 učenika može se podeliti na dva. U zanatskim školama biće spojeni srodni zanati koji se mogu zajedno učiti – rekao je Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.