Kod doktora sa petlovima

Veliki redovi za zakazivanje kod interniste u Domu zdravlja u Borči. Građani formirali red još od četiri ujutru. Manjak lekara razlog gužvi, objašnjavaju nadležni
bg-borca-2016
SA PRVIM petlovima građani Borče i okolnih naselja su juče krenuli da zakažu pregled kod interniste. Ali, i to je bilo kasno, jer se već od četiri sata red odlužio kao da se čekaju penzije. Ogorčeni što satima moraju da čekaju samo za zakazivanje, javili su se našoj redakciji.

– Ovo je stvarno sramota! Maltretiranje naroda – kaže Srbijanka Jeremić. – Došla sam u pet sati jutros, u redu ih je bilo već tridesetak. Morala sam da odustanem kako bih stigla na posao. Ne znam zašto ne prime još lekara, kad je Borča ogromna.

Sugrađani koji su zvali našu redakciju kažu da je zakazivanje kod specijalista svakog prvog u mesecu za sledeći mesec. Može se zakazati i telefonom, SMS i mejlom, za koje starije stanovništvo nije ni čulo. Telefon je, uglavnom, zauzet ili se niko ne javlja.

– Prošlog meseca nisam uspela da zakažem pregled za april, a ni juče ujutru nisam stigla – kaže Snežana Jović. – Nemam para da uradim privatno ultrazvuk, pošto mi je penzija 12.000 dinara, ali ću, izgleda, morati malo da pritegnem kaiš kako bih uštedela novac. Gužve su ogromne, malo je lekara, pregledi traju po nekoliko minuta. Kao na pokretnoj traci!

Kako saznajemo u palilulskom DZ “Dr Milutin Ivković”, kome pripada i Borča, manjak lekara je razlog velikih gužvi. U ovoj zdravstvenoj ustanovi radi dvoje specijalista interne medicine, a pacijenti dolaze iz svih naselja na levoj obali Dunava. Iz godine u godinu kartona je sve više, a broj lekara isti.

Pravilnikom Ministarstva zdravlja predviđeno je da se broj zaposlenih lekara i medicinskih sestara određuje prema broju stanovnika. Međutim, pravilnik je pisan pre desetak godina kada je u Borči živelo dvadesetak hiljada stanovnika, a danas ih je više od 100.000. Izgleda da nadležne ne interesuje što pet puta više stanovnika ovog naselja leči isti broj lekara, što bolesni moraju da čekaju satima u redovima i što za zdravstveno osiguranje koje su decenijama plaćali ne dobijaju ništa.

 

PRIVREMENO 30 GODINA
U Borči bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja novog doma zdravlja sa svim potrebnim specijalnostima. Ova zdravstvena ustanova je na sadašnjoj adresi smeštena samo privremeno, ali od tada je prošlo više od tri decenije. Objekat je potpuno neuslovan za potrebe zdravstvene ustanove.