Most Borča-Zemun u roku: Predsednik Nikolić razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CRBC!

Delegacija kompanije CRBC, koja obavlja najveći deo radova na mostu Zemun – Borča, izvestila je predsednika da je 70 odsto radova završeno i da je ostalo oko godinu dana da kompletan projekat, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama bude završen

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sadelegacijom kineske kompanije CRBC, koja ga je izvestila da će radovi na mosti Zemun-Borča biti završeni u roku, ali i da su zainteresovani za gradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i autoputa Pojate-Preljina.

– Delegacija kompanije CRBC, koja obavlja najveći deo radova na mostu Zemun – Borča, izvestila je predsednika da je 70 odsto radova završeno i da je ostalo oko godinu dana da kompletan projekat, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama bude završen – rekla je savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Ona je podsetila da je bilo izvesnih problema i najava da bi rokovi mogli biti probijeni, ali da su ti problemi uspešno prevaziđeni.

Prema njenim rečima, predsednik je preneo delegaciji kineske kompanije da je upoznat sa činjenicom da je problem nastao zapravo sa srpskim partnerom na izgradnji mosta, koji je “praktično bio kočnica u nastavku radova”.

– Ti problemi su prevaziđeni tako što je više podizvođača uvedeno u posao – tako da će i biti završen u predviđenom roku – rekla je Pak, dodajući da se radi i na rešenju problema sa eksproprijacijom zemljišta.
Pak je navela i da je predsednik Nikolić garantovao kineskim i svim drugim investitorima u Srbiju da se njihovi srpski partneri, odnosno srpske kompanije sa kojima će zajedno izvoditi radove, više nikada neće birati po političkoj liniji, kao što je ranije bio slučaj.

-Biraće se najbolji partner, koji ispunjava uslove da može da obezbedi završetak radova nesmetano u predviđnom roku. Neće biti više političkih pritisaka da inostrani investitori biraju određene kompanije, političarima bliske, ili da se iz bilo kog drugog razloga, a ne komparativne prednosti, bira partner – naglasila je Pak.

Kineska strana, kako je prenela, zainteresovana je da se uključi i u druge infrastrukturne projekte, a među njima i auto-put Pojate-Preljina, kao i izgradnju brze pruge Beograd Budimpešta koja je juče najavljena u Bukureštu.

– Postoji zainteresovanost kineske strane, budući da su već radili železnicu između Šangaja i Pekinga na oko 350 km, tako da smatraju da su veoma spremni da se uključe i u taj projekat. Očekujemo da će realizacija i tih infrastrukturnih projekata krenuti veoma brzo sa kineskim partnerima – rekla je Pak.

Na sastanku je konstatovano i da se infrastrukturni projekti u Srbiji moraju obavljati na osnovu koncesija, jer Srbija je, kako je istakla Pak, Srbija što se tiče kreditne zaduženosti u nezavidnom položaju.
– Predsednik je istakao očekivanje da će svi budući infrastrukturni projekti biti obavljani na osnovi koncesija.

Konstatovano je da je, iako je situacija teška, Srbija i dalje veoma pogodna zemlja za strana ulaganja, da se stvara sada ambijent i uslovi da strani investitori, a pogotovo iz prijateljske Kine, dolaze u što većem broju. A država, i predsednik posebno, biće garant da nesmetano rade svoj posao – zaključila je Pak.