Most Zemun-Borča do sredine decembra

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je danas sa kineskom delegacijom most Zemun-Borča i najavio da će most preko Dunava biti završen do sredine decembra.

U ovaj most je utkano priateljstvo Kine i Srbije i most Zemun-Borča predstavlja odskočnu dasku za ostale zajedničke aktivnosti dve zemlje u infrastrukturi, energetici i ostalim oblastima,” rekao je Antić Tanjugu.

Antić, koji je i nacionalni koordinator Srbije za saradnju sa Kinom, zahvalio je kineskim i srpskim radnicima i izvođačima radova na tom mostu koji su sa velikom posvećenošću gradili most, podsetivši da domaće kompanije izvode oko 45 odsto radova na mostu Zemun-Borča.

Most će biti završen do održavanja samita Kine sa 16 zemlja centralne i istočne Evrope u Beogradu, sredinom decembra u Beogradu, napomenuo je Antić i istakao da je to izuzetno važan događaj za Srbiju i da naša zemlja ima velika očekivanja od tog skupa, kada je reč o jačanju partnerskih odnosa naše zemlje sa Kinom i sa zemljama regiona.

Na tom samitu će se razmatrati jačanje realizacije regionalnih projekata u saradnji sa Kinom, kao što je modernizacije pruge Beograd-Budimpesta, kazao je Antić i naglasio da j cilj je da se ta pruga uvede u jedan multimodalni koridor, koji bi od Kine, preko grčke luke Pirej išao kroz Srbiju, prema zapadnoj Evropi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine i generalni sekretar Sekretarijata za saradnju Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope Vang Čao, koji je sa Antićem i ambasadorom Kine u Srbiji Li Mancangom obišao most u Zemunu, najavio je da je Kina spremna da pojača saradnju i broj zajednički realizovanih infrastrukturnih projekata sa Srbijom.

Vang je ukazao da je most Zemun -Borča primer dobre saradnje dve zemlje.

To je prvi i veliki proboj u saradnji u oblasti infrastukture između Srbije i Kine, kazao je on i dodao da to u potpunosti pokazuje da dve zemlje uspešno sarađuju u svim oblastima.

Putevi i infrastrukturni projekti su neophodni za razvoj jedne zemlje, istakao je on i do da je taj most dobar biti primer za našu buduću saradnju.