NEZADOVOLJNI: Meštani Ovče i Borče protestovali zbog zemljišta

Zemljište za eksproprijaciju u Ovči procenjeno je na 164, a u Borči na 320 dinara po kvadratnom metru, što je mnogo manje nego što su dobili vlasnici parcela koje su samo 500 metara dalje, rekao jedan od organizatora protesta Lazar Sikl

Nezadovoljni vlasnici privatnih parcela u Ovči i Borči, kojima se oduzima zemljište za izgradnju saobraćajnice od Pančevackog puta do Kineskog mosta i izgradnju benzinskih pumpi, protestovali su danas zbog “sramno niske procenjene vrednosti” za naknadu, koju je uradila Poreska uprava.

Jedan od organizatora protesta Lazar Sikl izjavio je da je zemljište za eksproprijaciju u Ovči procenjeno na 164, a u Borči na 320 dinara po kvadratnom metru, što je mnogo manje nego što su dobili vlasnici parcela koje su samo 500 metara dalje, a čija je vrednost procenjena na 2.400 dinara po kvadratu.

Sikl je rekao da se za potrebe izgradnje benzinskih pumpi uzima ukupno 7.000 hektara zemljišta, po bagatelnoj ceni, dodajući da će “neko na tome debelo zaraditi, preprodajući to zemljište.”

On je rekao da su nezadovoljni vlasnici pokrenuli vanparnični postupak i traže nezavisno sudsko veštačenje, dodajući da će biti zadovoljni cenom koju bude odredio sudski veštak.

Sikl je napomenuo da su se vlasnici zemljišta obratili i Agenciji za borbu protiv korupcije, a pisali su i potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Današnji protest organizovali su Udruženje Rumuna u Ovči i građani Borče, koji su se kretali sa traktorima i prikolicama kroz Borču.