Nižu se stubovi mosta Zemun-Borča

Radovi na mostu Zemun – Borča prkose godišnjim dobima, a jedini neradni dan je Kineska nova godina. Od 30 planiranih stubova kineskog mosta postavljeno je 24.

Posle dve godine, radovi na izgradnji mosta Zemun-Borča i dalje napreduju. Rok za završetak mosta je 2014. godina i, kako kažu u kineskoj kompaniji “Putevi i mostovi”, neće biti pomeran.

Postavljen je prvi deo kolovozne konstrukcije budućeg mosta i u vodi izbetonirani glavni stubovi. Radiće se i tokom zime i praznicima. Jedini neradni dan biće Kineska nova godina.

Džesi Co iz kompanije “Putevi i mostovi” kaže da se radi i subotom i nedeljom.

“Letos smo radili i noću, kada je to bilo moguće. Navikli smo se na Dunav. Ovo je naša druga zima ovde i betoniraćemo sve dok temperature to dozvoljavaju. Od kolega iz Srbije, koji rade za nas, učimo o vašoj kulturi i običajima”, rekao je Džesi Co.

Do sada je ugrađeno oko 17 hiljada tona betona, kaže Nebojša Milatović iz “Puteva i mostova”.

“Ne bih baš precizno mogao da vam kažem, ali ugrađeno je oko 4 do 5 hiljada tona armature”, kaže Milatović.

Od 30 planiranih stubova kineskog mosta gotovo je 24, kineski radnici se trude da ostanu u onim rokovima kako je to bilo očekivano – da ceo most bude gotov 2014.

Most Zemun – Borča biće dug kilometar i po, a pristupne saobraćajnice, koje radi preduzeće “Ratko Mitrović”, gotovo 20 kilometara.

Nenad Bajić, iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kaže da se stiglo sa radovima do zrenjaninskog puta.

“Očekujemo da ćemo sledeće godine završiti i veći deo obimne zrenjanske petlje”, rekao je Bajić.

Investicija je vredna 170 miliona evra, 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, a 15 odsto sredstava obezbeđuju Republika Srbija i Grad Beograd.