Novi aparat za pregled beba i trudnica u domovima zdravlja u Borči i Paliluli

Opština Palilula poklonila je nov aparat kojim se registruju srčani tonovi ploda – CTG Domu zdravlja “Palilula”.

Kako je saopšteno iz te gradske opštine, do kraja godine po jedan aparat dobiće i ambulante u Borči i na Karaburmi.
Direktorka Doma zdravlja dr Slavica Kalezić Milošević zahvalila je na značajnoj donaciji, naglasivši da se na tom odeljenju godišnje uradi oko 2.000 CTG pregleda.
– Pre 10 godina dobili smo repariran aparat, na kojem je urađeno više od 10.000 pregleda. Pre tri meseca aparat je pokvaren, pa su trudnice upućivane u druge ustanove – rekla je Kalezić Milošević.
Predsednik opštine Palilula Stojan Nikolić najvio je nastavak akcije opremanja doma zdravlja.
– Danas uz ovaj vredan aparat poklanjamo i dva računara, a Škola roditeljstva će uskoro, zahvaljujući jednom našem privredniku, dobiti i televizor za edukativne programe. Do kraja godine, upravo uz saradnju sa privrednicima, obezbedićemo sredstva za još dva aparata, za Karaburmu i Borču – rekao je Nikolić.
CTG (kardiotokografija) je metoda kojom se registruju srčani tonovi ploda, uz registrovanje postojanja materičnih kontrakcija.
Milica Đurić, sa Stare Palilule, prva je trudnica kojoj je urađen pregled na novom CTG aparatu.
– Posumnjala sam na kontrakcije i javila se palilulskom Domu zdravlja, jer se ultrazvučnim pregledom ne može pouzdano uočiti problem kao na CTG aparatu – rekla je Milica, koja sa nestrpljenjem očekuje rođene ćerke za 12 nedelja.

Izvor :  Studio B