Novi izgled autobusa zbog Bus Plus-a. Ko promaši vrata, plaća ogromnu kaznu!

Putnik koji posle 15. jula uđe na pogrešna vrata u autobuse Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd (GSP) platiće kaznu do 75.000 dinara! Tako ispada da je putnik koji se osmelio da u gradski autobus uđe na srednja vrata počinio veći prekršaj od vozača koji je prošao kroz crveno svetlo i izazvao udes. Po novim pravilima, putnici će u autobuse GSP smeti da ulaze samo na prednja i zadnja vrata, dok će srednja koristiti samo za izlazak.

Prednja i zadnja, ulazna vrata, biće prelepljena zelenom aplikacijom, dok će srednja vrata biti obeležena crvenom, “izlaznom” aplikacijom. Takođe, autobusi u kojima je predviđeno prisustvo stalne kontrole biće adekvatno obeleženi.

BESPLATNE KARTE ZA OSNOVCEGRAD misli na najmlađe Beograđane, pa će za njih uvesti pogodnost. Kako bi se i najmlađi putnici naučili da koriste kartice u javnom prevozu, Grad će uložiti napor da svoj deci koja pohađaju beogradske osnovne škole, do kraja godine obezbedi besplatne vozne karte.

– Grad Beograd je doneo nove mere da bi se uveo red u javni prevoz i poboljšao njegov kvalitet. To je do sada bilo nemoguće, jer veliki broj sugrađana ne plaća vozne karte. A ne može se očekivati bolji prevoz ni nova vozila kada skoro 50 odsto putnika ne kupuje karte. Grad želi da zaštiti onu drugu polovinu građana koji to redovno čine, a kojima mesta u prevozu zauzimaju oni koji neće da plate kartu – kaže Jelena Bogavac, portparol “Bus-plus”, i dodaje da će ulazak na prednja vrata, osim organizacije protoka putnika unutar samog vozila, omogućiti i kontrolu putnika od strane vozača.

Ona ističe da će kazne prekršiocima novih pravila pisati komunalni policajci.
– Sprovođenje odluke o javnom linijskom prevozu na teritoriji Beograda kontrolišu Sekretarijat za inspekcijske poslove i komunalna policija. Onim građanima koji prekrše odredbe propisane odlukom, inspektor i komunalni policajac pišu prekršajnu prijavu i upućuju je sudiji za prekršaje, koji odlučuje o visini kazne, u rasponu od 2.500 do 75.000 dinara – kaže ona

 

Kazne

2.500-75.000 dinara za neadekvatno ponašanje u gradskom autobusu
5.000 dinara za fizičko lice koje puši u zatvorenom javnom prostoru
6.000-20.000 dinara za preticanje zaustavnom trakom ili kolone pod pratnjom
10.000-40.000 dinara kazna za izazivanje udesa prilikom vožnje jednosmernom ulicom u zabranjenom smeru
30.000-50.000 dinara za izazivanje udesa prilikom presecanja kolone pešaka na kolovozu
30.000-50.000 dinara prolazak kroz žuto ili crveno svetlo