Očajni uslovi u kojima treniraju kajakaši iz Borče

Preko 40 mladih veslača iz Kajak i kanu kluba BSK Borča i dalje svakodnevno trenira u očajnim uslovima. Kanal Vizelj koji je njihov glavni teren za veslanje ponovo je prekriven travama i žabokrečinom.

Borčani zgroženim situacijom koju svakodnevno zatiču na ovom kanalu, mole da neko konačno pomogne da se kanal očisti.
– Tako zaraslo izgleda startna staza i splav odakle mladi kajakaši silaze u vodu svojim čamcima. Od trave se voda ni ne vidi i praktično je nemoguće prići kanalu- kaže Snežana S. iz Borče.

Iz Kajak i kanu kluba BSK potekle su olimpijske finalistkinje Nikolina i Olivera Moldovan, a sada u ovom klubu trenira preko 40 dece i mladih veslača.

 Pored svih problema, Kajak i kanu klub BSK 2010. godine bio je proglašen za najbolji klub u Beogradu, što su do tada jedino uspeli vaterpolo i fudbalski klub Partizan. Pored fenomenalnog uspeha sestra Moldovan, ovaj klub ima mnogo državnih prvaka u individualnim disciplinama.

Police kluba pune su pehara i medalja, a mladi kajakaši i dalje moraju da treniraju u žabokrečini i prljavom kanalu.

Tokom prošle godine, nekoliko puta zbog ispuštanja fekalija u kanal došlo je do velikog pomora ribe. Uprskos svemu tome, kajakaši su i tada svoja takmičenja i treninge obavljali na ovom kanalu.

 

Grad Beograd je, iz zahvalnosti na izuzetnim rezultatima sestara Moldovan na Olimpijadi u Londonu, prošle godine očistio kanal specijalnom mašinom amfibijom koja uklanja cvati na površini i obavlja podvodno košenje.

Međutim, na ove mlade sportiste ponovo su svi zaboravili.