Počinje čišćenje kanala Vizelj

Čišćenje kanala Vizelj u Borči počeće sutra, 10. jula, i trajaće deset dana, saopštila je Uprava za vode Grada Beograda.

Čišćenje će se, kako se navodi, obavljati specijalnom amfibijom koja će uklanjati cvati i izvršiti podvodno košenje na dubini od dva i po metra.

Grad Beograd je i prošle godine očistio taj kanal, koji je široj javnosti postao poznat zahvaljujući izuzetnim uspesima sestara Moldovan, reprezentativki Srbije u kajaku, koje su tu trenirale.

Kanal Vizelj izaziva i veliko interesovanje ribolovaca, a ljubitelji prirodnjačkih nauka i prirode prepoznaju ga kao zonu koja obiluje i retkim pticama.

Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović istakao je, kako se dodaje u saopštenju, da “ovakve stvari moraju biti sistemski rešene i da se ne može vrhunskim uspesima sportista baviti tek ako oni uprkos teškim okolnostima uspeju da ostvare uspehe”.

On je dodao da bi se problemi koje nameće kriza, lakše rešavali kada bi se oko jednog cilja angažovali svi – ministarstva zadužena za vodoprivredu, zaštitu životne sredine i sport.

Gradjanima kanal Vizelj, piše u saopštenju, služi i kao neka vrsta otpada, zbog toga će se u problem čišćenja intenzivnije uključiti i Sekretarijat za ekologiju i Komunalna policija.