Potpisan sporazum o izgradnji toplane na biomasu u Padinskoj skeli

Gradonačelnik Dragan Đilas, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ambasador Švajcarske Konfederacije Žan Daniel Ruh potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum o izgradnji kombinovane toplane – elektrane na biomasu u Padinskoj skeli.

Ugovorom između Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Srbije i grada Beograda omogućiće se da se u naselju Padinska skela, koje se nalazi u ataru PKB-a, izgradi najsavremenija toplana – elektrana na biomasu u regionu, iz koje će se grejati Osnovna škola „Olga Petov” (465 đaka od petog do osmog razreda) i stacionar bolnice „Laza Lazarević”.

Takođe, PKB će dobiti uslove za povećanje proizvodnih površina pod plastenicima sa 10.000 na 20.000 metara kvadratnih.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i gradski arhitekta Dejan Vasović, direktor Uprave za energetiku Marko Stojanović i direktor PKB korporacije Rajko Mandić.

Kapacitet novog objekta biće četiri megavata toplotne i 0.6 megavata električne energije, a kao energent se koristi obnovljiv izvor energije – biomasa iz PKB-a.

Na taj način se proizvodi „zelena“ energija, čime se poštuju evropske direktive i standardi u oblasti energetike za koju je zadužen grad Beograd.

Realizacijom ovog projekta povećaće se energetska efikasnost, jer će se potpuno rekonstruisati i fasade i zameniti prozori škole i bolnice.

Svake godine posle žetve na poljima PKB-a ostaje velika količina neiskorišćene otpadne biomase (sojina slama, kukuruzovina i slično) koja predstavlja značajan energetski izvor.

Za izgradnju infrastrukture potrebno je ulaganje od 2,57 miliona evra.

U već izgrađenom CHP postrojenju snage 1,5 MW za zagrevanje plastenika u PKB-u, površine oko jednog hektara, uspešno se koristi sojina slama kao osnovno gorivo.

Postojeće postrojenje uspešno radi već tri godine.

Ovo je prvi projekat koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji. Može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije.