Spojene obale Zemuna i Borče!

BEOGRAD, 21. januara 2014. (Beta) – Most Zemun – Borča biće gotov do kraja godine, izjavio je u utorak predsednik Demokratske stranke Dragan Djilas, koji je bio gradonačelnik Beograda kada je počela izgradnja tog mosta preko Dunava.

“Most ne pripada ni meni, ni potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, ni Privremenom veću Beogradu, već Beogradjanima, koji će moći da počnu da ga koriste već krajem godine”, rekao je Djilas prilikom obilaska radova.

On je ocenio da je izgradnja mosta Zemun – Borča najveći infrastrukturni projekat u Srbiji.

“Ovo je pravi most na vodi i mi ne govorimo o projektima koji u nazivu imaju reč voda, a u skorijoj budućnost neće postojati”, rekao je Djilas ne pominjići imenom projekat “Beograd na vodi” za koji se zalaže vladajuća Srpska napredna stranka. Predsednik DS-a je najavio i da će njegova stranka kada se vrati na vlast u Beogradu početi izgradnju metroa i da će Beograd do 2018. imati prvu metro liniju.

Most Zemun-Borča je deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a izvodjač radova je kompanija Čajna roud and bridž korporejšn.
Gradnja mosta vredna je 170 miliona evra, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.
Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara.
Kredit je odobren uz poček na tri godine, fiksnu kamatnu stopu od tri odsto godišnje i rok otplate od 15 godina.