Ulazili na srednja vrata, na Zrenjanincu nemarljivi putnici

Prvog dana novih pravila u javnom gradskom prevozu, putnici se juče većinom nisu pridržavali preporuka gradske vlasti da se ulazi na prednja i zadnja vrata, a izlazi na srednja, niti je primećeno pojačano prisustvo kontrolora, sem u pojedinim delovima grada, kao što najavljeno.

Beograđani su juče u većinu autobusa, trolejbusa i tramvaja ulazili i izlazili na vrata koja su im bila najbliža, osim na početnim stanicama na kojima su vozači otvarali samo prednja vrata za ulazak putnika.

U prepodnevnim časovima kontrole nije bilo na gradskim linijama 14, 24 i 48, ali je ista situacija bila i posle 12 sati na drugim linijama. U tramvaj 7L, populani „španac“, putnici su ulazili i izlazili na sva vrata, kao što je bilo i dosad, duž celog Bulevara kralja Aleksandra, a Bus plus kontrole nije bilo ni u vozilu niti na usputnim stajalištima. U pojedinim prevozima, kao što je 27 koja saobraća do Mirijeva i 43 u smeru ka Kotežu, čini se kao da su građani najviše ulazili baš na srednja vrata, koja su inače predviđena za izlazak. Iako je pojačana kontrola, između ostalog, najavljena na Zrenjaninskom putu juče oko 13 časova nije uočena nijedna ekipa duž ove saobraćajnice koja vodi ka gradskim naseljima Krnjača, Borča, Kotež, Ovča, Padinska skela… Vrata na većini vozila gradskog prevoza nisu bila označena natpisima „ulaz“ i „izlaz“.

Nova pravila ispoštovana su juče i tamo gde to nije zavisilo od samih putnika – na početnim stanicama, gde se ulazi samo na prva vrata. Kod Omladinskog stadiona, gde okreću linije 101, 104, 105, 106, 108 i 202, vozači su otvarali upravo samo prednja vrata, dok su mnogi građani začuđeno čekali i ispred ostalih, koja su bila zatvorena u vreme dok su vozila stajala na stanici. „E pa danas, bogami, počela nova pravila. Samo na prednja vrata“, uzviknuo je jedan gospodin pri ulasku u 105. Na poslednjoj stanici 43, koja je išla od Trga repubilke do Koteža, vozilo se zaustavilo 30 metara pre stajališta kako bi putnici izašli, ali se posle pomerio ka stanici na kojem su Kotežani mogli da uđu samo na jedna vrata.

Od juče bi, inače, kako je najavljeno, trebalo da bude pojačana kontrola putnika na Zrenjaninskom putu, Karaburmi, Smederevskom putu, Avalskom putu, Ibarskoj magistrali, Obrenovačkom putu, Auto-putu, Surčinskom putu, Batajničkom drumu, Brankovom mostu i Pet solitera na Banjici. Stalna kontrola će biti u vidno obeleženim autobusima i trolejbusima na linijama 16, 17, 23, 29, 40, 41, 47, 73, 88, 95 i 511.

Nadležni su najavili i da će do kraja leta sva vrata na vozilima javnog prevoza biti obeležena oznakama za ulaz i izlaz putnika. Vrata za ulazak su obeležena zelenom bojom, nalepnicom preko čitavih vrata, a za izlazak je ta nalepnica crvene boje.