Za oko 2 meseca gotov most Zemun-Borča

Izgradnja mosta preko Dunava između Zemuna i Borče trebalo bi da bude gotova za oko dva meseca, najavio je danas predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

“Most Borča-Zemun se radi. Kao što znate bilo je u poslednjih nekoliko meseci preugovaranja rokova, ali ono što je u ovom trenutku sasvim izvesno jeste da će sam most biti gotov za otprilike dva meseca, a potez od Lakat krivine u Zemunu do mosta do kraja ove godine”, rekao je Nikodijević za RTS.

Prema njegovim rečima, cela pristupna saobraćajnica od mosta do pančevačkog i zrenjaninskog puta trebalo bi da bude izgrađena do septembra 2015. godine.

“Tako da će u nekom većem profilu taj most moći da se koristi od septembra 2015. i verujemo da će most uveliko rasteretiti saobraćaj u centru Beograda i smanjiti saobraćajne gužve, kada bude gotov u punom profilu”, naveo je Nikodijević.

Most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dugačak 362 metra.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.
Most gradi kineska kompanije “Čajna roud and bridž korporejšn” (Ćina Road and Bridge Corporation).

To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanističkim planom predviđeno je da se u budućnosti u glavnom gradu izgradi još jedan most na Dunavu kod Vinče, kao i most preko Ade Huje.