Zašto kasni izgradnja mosta Zemun-Borča?

Kinesko preduzeće, koje gradi most Zemun-Borča, potvrdilo kašnjenje izgradnje do najviše šest meseci zbog, kako kažu, neblagovremenog otkupa zemljišta i zahteva investitora da se radi viša ograda na mostu. Investitor grad Beograd smatra da za kašnjenje nema osnova. Most će se najverovatnije završavati fazno, po deonicama.


Da li je nešto pošlo naopako s izgradnjom mosta Zemun-Borča? Kineski izvođač radova potvrdio je da gradnja ovog mosta može po ugovoru da kasni najviše do šest meseci, i demantovao da je traženo još novca. Predstavnici investitora, grada Beograda, kažu da u osnovnom ugovoru nema osnova za kašnjenje.

Most Zemun-Borča sa pristupnim putevima, koji gradi kineska korporacija “Putevi i mostovi”, kasniće najviše šest meseci, kažu kineski građevinari i dodaju da će se potruditi da ga završe u roku, odnosno u oktobru 2014. godine.

Direktor kineskog preduzeća “Putevi i mostovi” Sanan Cen rekao je da most i ceo projekat kasne zbog neblagovremenog otkupa zemljišta i zahteva investitora da se radi viša ograda na mostu.

“Imali smo i probleme koji su nastali kod projektovanja stubova mosta, jer jedno je projekat, a drugo stvarno stanje na terenu”, kaže Cen. On dodaje da je investicija ugovorena na 255 miliona dolara, sa mogućih 10 odsto odstupanja, a da obračun sledi po završetku izgradnje mosta.

Predstavnici investitora, grada Beograda, kaže da na svim dugoročnim poslovima ima odstupanja u rokovima, ali da Kinezi nemaju prava po osnovnom ugovoru da odstupe od rokova, a to je tri godine za most i dve za pristupne saobraćajnice.

V. D. direktora Građevinskog zemljišta Beograd Tatjana Popović smatra da, nakon što se sagledaju uslovi ugovora, kao i situacija na terenu, “deonica od lakat krivine novosadskog puta do zrenjaninskog puta sa mostom, može i treba da bude gotova po ugovoru do oktobra 2014.”  Ona dodaje da za ovu deonicu nema opravdanja za kašnjenje.

U Gradskom građevinskom zemljištu dodaju da bi cela stvar mogla fazno da se završi. Da se sporni, drugi deo od zrenjaniskog puta do pančevačkog puta, završi do avgusta 2015. odnosno deset meseci kasnije od roka. Prvi deo saobraćajnice bi mogao da se pusti do kraja sledeće godine i time omogući korišćenje samog mosta Zemun-Borča koji bi rasteretio saobraćaj u Beogradu.