115 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Borče

Već 115 godina Dobrovoljno vatrogasno društvo Borča pomaže kad je najteže, u slučaju požara, poplava i ostalih elementarnih nepogoda.

 

Borčanci ih dobro poznaju, ali vreme je da svi čuju za njih. Jer već dugo su među najboljima u zemlji, a ove godine će nas predstavljati na vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj.

Uvek spremni da budu brži od vatre. Dokazano najbolji, osvajači prvog mesta na državnom takmičenju u Zrenjaninu. Predstavnici Srbije na Vatrogasnoj olimpijadi koja će u julu biti održana u Francuskoj. I sve to bez novca, jer oni su članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Borča. I to su od malih nogu, baš kao što danas okupljaju neke nove klince.

– Sinhrono Branislav Jankov, predsednik I.O. DVD Borča – Ja sam došao u DVD sa devet godina, kao i ova deca ovde i hteo sam da postanem vatrogasac. Opčinila me njihova humanost i te sirene i taj adrenalin koji vatrogasci imaju kad idu na požar.

Ljubav pokreće i one najstarije članove društva, jer kako drukčije objasniti pripravnost devedesetjednogodišnjeg Joce Avramova. “Uvek smo spremni, ja i ove moje kolege ovde”.

– Slobodan Stankov – Dišemo jednom dušom i pod jednim krovom smo svi. Svi smo za jednog, jedan za sve.

Ljubav nije dovoljna. Ove godine slave četrdeseti rođendan svog jedinog kamiona. Opremu nisu obnavljali dve decenije. Da nije opštine Palilula i nekoliko lokalnih privrednika ne bi imali ni opremu za borbu sa poplavama, niti para da odu na olimpijadu u Francuskoj. Dobrovoljci iz Borče uvek su spremni da pomognu, ali ponekad je i njima potrebna pomoć.