Stanovnici Borče i Ovče: Nude nam 320 dinara za kvadrat zemlje

Građani Borče i Ovče čija imovina treba da bude eksproprisana za potrebe gradnje mosta između Zemuna i Borče u Beogradu tvrde da će za kvadratni metar zemljišta dobiti samo 320 dinara, koliko vrede četiri kilograma krompira.

Taj problem biće sutra predstavljen na konferenciji za novinare u Medija centru, saopštili su organizatori.

– Sramne procene i ponude po kojima će se građanima Borče i Ovče za kvadratni metar zemlje, preko koje će prelaziti saobraćajnice za novi most u postupku eksproprijacije, plaćati po neverovatnih 320 dinara, primorala je nekada mirne i vredne ljude da se samoorganizuju i na sve načine pokušaju da spreče državnu pljačku njihove imovine – kažu stanovnici Borče i Ovče.

 Među 103 porodice kojima se oduzima zemlja, kako je navedeno, “po nepristojno niskim cenama”, većina je rumunske nacionalnosti, što je i bio razlog da zaštitu potraže i od rumunske ambasade u Beogradu i drugih institucija.

Stanovnici Borče i Ovče u saopštenju postavljaju pitanje “Kako je Republički geodetski zavod od gradskog građevinskog zemljišta “veštački stvorio neplodno zemljište” koje sada tako malo vredi i da li će uroditi plodom krivične prijave protiv predstavnika Poreske uprave koji su umanjivali i za 30 puta tržišnu vrednost pomenute zemlje?”