Biciklisti: Popravite Pančevac

Beograd — Beogradsko udruženje “Ulice za bicikliste” postavilo je na Pančevačkom mostu preko Dunava transparent od desetak metara kojim od vlasti zahteva da ga poprave.


Udruženje u saopštenju dostavljenom Beti ukazuje da je problem Pančevačkog mosta, odnosno nadležnosti nad njim, koji postoji godinama, dobio novu dimenziju jer sve više građana s leve, banatske obale Dunava – iz naselja Krnjača, Borča, Ovča, i iz grada Pančeva, svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo ka Beogradu, ali su trotoari na mostu nebezbedni.

Pošto je Pančevački most i deo međunarodne biciklističke “Euro Velo rute 6”, na njegovim prilazima su znaci koji domaće i strane bicikliste upućuju da koriste trotoar.

Medutim, ukazuje Udruženje “Ulice za bicikliste”, trotoari su propali, neasfaltirani, šahtovi bez poklopaca – otvoreni, ivice spojeva ploča mosta su oštre, a neke od ploča su upale u konstrukciju mosta.

“Pitanje je vremena kada će se desiti nezgoda, bilo s biciklistima čiji je promet sve veći, ili s pešacima”koji takođe prelaze most s banatske strane u Beograd, piše u saopštenju.

Još oktobra, podseća Udruženje, objavljeno je da se nadležnost nad trotoarima mosta uzajamno prebacuje između JP “Putevi Srbije” i Železnice Srbije, dok su za pristupne rampe mostu nadležne beogradske službe – Direkcija za puteve Grada Beograda.

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” ukazuje da već tri meseca pokušava da nizom dopisa dopre do nadležnih i pokrene popravku mosta, ali su radovi stali posle delimične popravke trotoara na jednoj strani mosta, mada je Ministarstvo saobraćaja Srbije potvrdilo da je za radove nadležno JP “Putevi Srbije”, dok je gradska Direkcija za puteve odbila da potvrdi svoju nadležnost za rampe-prilaze mostu.

Zato je Udruženje “Ulice za bicikliste”, uz podršku udruženja “Ministarstvo prostora” i “Ciklo svet Srbija”, danas na Pančevački most postavilo veliki platneni transparent “Popravite Pančevac” da bi i time skrenulo pažnju javnosti na problem i apelovalo da se on što pre reši, da ne bi došlo do nesreće.

Udruženje “Ulice za bicikliste” koje ima više od 4.000 redovnih članova, posvećeno je promociji korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva, poboljšanju uslova saobraćaja biciklista i pešaka u Beogradu, i stvaranju gradske sredine prilagođene ljudima, a ne automobilima.