DONACIJA KNJIGA OSNOVNOJ ŠKOLI “RADE DRAINAC”

Humanitarna organizacija “Japansko društvo” i ambasada Japana u Beogradu poklonili su danas knjige osnovnoj školi “Rade Drainac” u Borči 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović poručio je tom prilikom đacima da neguju prijateljstvo i vole svoju školu, učitelje i nastavnike.

“Aktivnosti koje obavljate veoma se dobro uklapaju sa imenom koje škola nosi. Drainac je negovao toleranciju, uvažavanje, obrazovanje i širenje obrazovanja”, rekao je Jovanović.

On je istakao da aktivnosti i pohvale, ali i veliko interesovanje, ne samo stanovnika Borče, već i šire da deca pohađaju tu školu, dokaz visokog kvaliteta te ustanove.

Jovanović je rekao i da je prvi papir koji je trebalo da potpiše po stupanju na dužnost ministra prosvete bio zahtev da škola “Rade Drainac” promeni ime.

“Taj prvi papir nisam potpisao iz ličnih razloga”, rekao je Jovanović i dodao da je i on rođen u istom selu, u porodici u kojoj je rođen i Radojko Jovanović, odnosno Rade Drainac.

Direktorka škole Slavica Zaić Smiljanić rekla je da je donacija veoma značajna za školu i da pokazuje da neko misli i da u ovo vreme vodi računa o školi i obrazovanju dece.

“Dobili smo knjige, izabrana dela koja su prilagođena uzrastu dece osnovnoškolskog uzrasta ‘Službenog glasnika’ i 20 knjiga ambasade Japana koje govore o toj zemlji i njhovoj kulturi”, rekla je ona.

Uručenju donacije prisustvovao je i ataše za kulturu japanske ambasade Jugićiro Omori koji je ponovio da je akciju iniciralo Japansko društvo uz pomoć donatora preduzeća “Službeni glasnik” i Ministarstva prosvete.

On je najavio da će ambasada Japana nastaviti da pomaže napore da se poboljšaju uslovi obrazovanja u Srbiji.

“Nadam se da će donirane knjige pomoći đacima da lakše savladaju gradivo, prošire svoje znanje i steknu bolji uvid u Japan i kulturu te zemlje”, rekao je on.