Blizanci prvi preko novog mosta

Posle više hiljada građana koji su prepešačili građevinu, danas kasno po podne krenuli i automobili. Lujići, sa jednogodišnjim sinovima Bogdanom i Dragomirom, “fordom” isprobali novu trasu,


NA “startu” četrdesetak vozila, neki vozači trube, pale duga svetla, meša se i muzika koja trešti iz automobila… I posle sat čekanja pomera se zaštitna ograda.

Novi Pupinov most, tačno u 17 časova, prvi su “pregazili” točkovi sivog “forda mondeo” u kojem je Bojan Lujić preko Dunava prevezao svoju suprugu Jovanu i jednogodišnje blizance Bogdana i Dragomira, čime je zvanično pušten saobraćaj. Oni su iz Borče, a ispričali su nam da su išli u Dom zdravlja “Novi Beograd”, pa su odlučili da u povratku “otvore” ćupriju.

Umesto 17,6 kilometara, koliko su do sada Borčanci morali da kruže kako bi stigli do druge strane, sada je do Zemuna samo 8,5 kilometara. Ekipa “Novosti” merila je i prolazno vreme: od jednog do drugog naselja, koje je spojio most, stiže se za samo devet minuta! I sve to bez “provlačenja” kroz centar grada i saobraćajne gužve.

Od trenutka kad su premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećijang, presekli crvenu vrpcu, Pupinov most odmah su “osvojili” pešaci. Više hiljada Beograđana prepešačilo je građevinu dugačku kilometar i po.

Radoznalo, posmatrali su okačene panoe, koji su svedočili o tome kako je za samo tri i po godine podignut arhitektonski kolos.

Kolovoz kao aerodromska pista. Asfalt crn. Sve miriše na novo. Ofarbana betonska ograda, kao da je dan ranije izlivena. Oko podneva, pocinkovane bankine presijavale su se na suncu, koje se nakratko probilo kroz oblake.

Reka ljudi marširala je preko impozantne građevine. Tri mališana, bojažljivo, gledala su preko ograde u zeleni Dunav. Plašila ih je visina.

– Baš je visoko iznad vode – kratko je uzdahnuo Nikola Stagnaja (13), držeći Dušana, brata blizanca.

I penzioneri su zagledali svaki detalj mosta.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da most nosi ime po slavnom naučniku. Društvo za informatiku Srbije, kome pripadam, između ostalog, dalo je predlog da grad imenuje most po Pupinu – objasnio nam je penzionisani profesor Radivoje Filipović.

ANKETA

Vladimir Vujičić (67) inženjer

Od prvog dana sam pratio kako se most gradi. Bio sam iznenađen koju tehnologiju Kinezi primenjuju. Ovakva konstrukcija, duga kilometar i po, zaista je brzo izgrađena. Očigledno da su građevinarstvo doveli do savršenstva.

Tihomir Alavanja (70) penzioner

Zahvaljujući novom mostu, skratiće se put, smanjiće se troškovi, a teški kamioni biće preusmereni iz centra grada. Primećuje se da je kvalitet gradnje na vrhunskom nivou. Iskreno se divim graditeljima iz Kine.

Dževad Kaseti (49) radnik

Zaista sam se obradovao što je ovde podignut most. Imam jako puno rodbine sa leve strane Dunava, pa ću brže moći da dođem do njih. Ovo je jedna od boljih investicija, jer se podiže kvalitet života u oba dela grada, koji su do juče bili odsečeni.

Nikolina Miletić(14) učenica

Pohađam Osnovnu školu “Mihajlo Pupin” u Galenici, i veoma sam ponosna što most nosi ime po velikom naučniku. Celo odelenje, organizovano, došlo je da vidi novi most. Veoma smo srećni što ima biciklističku stazu.