Borčani podelili novogodišnje paketiče u Vrmdži

Predstavnici Inkluzivnog udruženja „Živi svoj san“ iz Borče tokom prethodnog vikenda (24. i 25. decembar) posetili su selo Vrmdža u Zaječarskom okrugu, opština Sokobanja, i podelili deset paketića deci iz socijalno ugroženih domaćinstava. U prikupljanju paketića nesebično su pomogli frizerski salon Divajn in iz Zemuna, ADRA i Banka hrane Beograd. U paketićima su se, naravno, našli slatkiši i igračke, ono čemu se sva deca najviše raduju, ali smo ih pored toga obradovali voćem i povrćem za celu porodicu. Deca su takođe dobila novu obuću i odeću te će posle zimskog raspusta u školu krenuti u novim toplim jaknama. Podela paketića deci iz ovog sela postala je za udruženje „Živi svoj san“ tradicionalna s obzirom da se već nekoliko godina unazad angažujemo kako bismo ovoj deci, koja su nepravedno zapostavljena od društva, doneli duh praznika u domove.

Predstavnici Inkluzivnog udruženja „Živi svoj san“ iz Borče

Porodice koje smo posetili su svaka na svoj način i svaka iz nekog drugog razloga ugrožene finansijski, odnosno socijalno. Društvo se u suštini ne brine o takvim porodicama i one su prepuštene same sebi. Deca sa sela ne traže mnogo, samo osnovnu ljudsku pažnju. Ta deca su navikla da se svakodnevno suočavaju sa teškim životnim uslovima te i najmanji znak da ih se neko setio umeju da cene i pokažu svoju zahvalnost. Izmamiti osmeh na dečijem licu je nešto što nema cenu, a ovoj skromnoj deci nije potrebno puno. Tek deset paketića koje je udruženje podelilo izmamilo je isto toliko osmeha i mnogo više zahvalnosti. Kažemo tek jer je svega deset paketa sa hranom moglo da se smesti u vozilo namenjeno prevozu do ovog udaljenog sela. A socijalno ugroženih porodica i dece ima znatno više. Kada bi udruženje imalo na raspolaganju veće vozilo bilo bi u prilici da obraduje i veći broj dece i njihovih porodica. To je problem sa kojim se suočavamo i mi i slične manje humanitarne organizacije. Ovim putem skrećemo pažnju na jedan od realnih i konkretnih problema sa kojim se srećemo u svojoj humanitarnoj misiji.

Od cele posete selu Vrmdža posebno izdvajamo priču o porodici Mitić čiji poziv na gostoprimstvo nismo mogli da odbijemo. U staroj i skromnoj kući dočekali su nas roditelji i šestoro dece. Sa osmesima, naravno. Anđela, Zlata, Slobodan, Nikolina, Marko i Magdalena nisu krili nestrpljenje da vide šta se nalazi u paktićima niti su krili radost zbog poklona koje su dobili. Slobodan nas je sa ponosom u glasu ponudio svežim mlekom koje je sam pomuzao neposredno pred naš dolazak. To je nešto što on radi svaki dan uz pomoć sestre Nikoline, kao i mnoge druge poslove na seoskom domaćinstvu. Nije mu ni strano ni teško da pripremi drva za ogrev, da se stara o kozama i kravama i da obavlja sve ostale poslove koje inače rade odrasli. Dvanaestogodišnji Slobodan, kako sam kaže, voli svoje selo i svoje obaveze na koje ga niko ne tera. Jednostavno, shvatio je da mora da se potrudi i sam uradi mnogo toga kako bi olakšao svojim roditeljima brigu o porodici.

Posetu selu Vrmdža i podelu paketića završili smo ispraćeni zahvalnim dečijim osmesima uz obećanje da se vidimo i sledeće godine.

Predstavnici Inkluzivnog udruženja „Živi svoj san“ iz Borče

Moramo na kraju, ali ne kao manje važno, da pomenemo i Vrmdžansku oazu i vlasnicu Vesnu Vujasinović koja nas je ugostila na svom domaćinstvu i obezbedila nam smeštaj te tako pomogla da se ova akcija sprovede bez dodatnih poteškoća. Prelep pogled na okolne planine, zdrava i ukusna hrana pripremljena od domaćih namirnica i prijateljska atmosfera su osnovne odlike koje krase i Vesnu i Vrmdžansku oazu te svakako preporučujemo da ih potražite i posetite ukoliko vas put nanese u te krajeve ili ako odlučite da sebi priuštite odmor za dušu i telo u prelepom ambijentu nadomak čarobnog Rtnja.