Doktorka odbila da pregleda pacijentkinju iz straha od ovčijih boginja

Iz straha da joj pacijentkinja ne prenese ovčije boginje, izabrana lekarka u Domu zdravlja “Dr Milutin Ivković” u Borči odbila je da pregleda obolelu Snežanu Vasić. Iako je pacijentkinju primio drugi lekar, Vasićeva će se žaliti Lekarskoj komori Srbije u kojoj kažu da ovakvo ponašanje ozbiljno povređuje kodeks profesionalne etike, navode beogradski mediji.


”Ovčije boginje preneo mi je šestogodišnji sin zbog čega sam otišla kod svog izabranog lekara u Dom zdravlja da što pre otvorim bolovanje. Tamo sam na šalteru rekla da imam boginje, uzeli su mi knjižicu i rekli da sačekam. Niko me nije poslao u izolovanu prostoriju, već sam u punoj čekaonici sedela sa ostalim pacijentima. Kroz vrata ordinacije moje doktorke Vere Musić, čula sam kako burno reaguje i govori da zbog boginja neće da me primi”, priča Snežana Vasić za ”Blic”, kojoj je ova doktorka izabrani lekar već 10 godina.

Medicinska sestra potom ju je uputila kod drugog lekara, koji je preležao ove boginje, i koji joj je otvorio bolovanje.

Objasnili su mi da moja doktorka nije preležala ovo oboljenje, da ima malo unuče kod kuće i da se plaši da se ne zarazi i prenese bolest detetu. Očekivala bih da mi se u najmanju ruku izvini i objasni u kakvom je položaju, a ne da kroz vrata slušam kako viče da neće da me primi”, kaže Snežana, koja će svoj karton prebaciti u drugi dom zdravlja, a protiv doktorke Musić podneće žalbu Lekarskoj komori Srbije.

Sa druge strane, dr Vera Musić smatra da pacijentkinja nema razloga za ljutnju.

”Moja deca i ja nismo preležali boginje, kod mene je sada moje unuče i morala sam da izbegnem da se ne razbolim i prenesem ih detetu. Koleginica je pregledala pacijentkinju i otvorila joj bolovanje i nije mi jasno zašto je nastao ovoliki problem. Da je pacijentkinja insistirala da je primim, verovatno bih to i učinila”, kaže dr Musić.

U Lekarskoj komori Srbije kažu da je ovakvo ponašanje lekara nedopustivo.

”Svaki lekar koji odbije da pregleda pacijenta iz straha za sopstveno zdravlje krši kodeks profesionalne etike, što je ovde slučaj i to je nedopustivo. Naša je obaveza da pregledamo pacijenta, bez obzira na to da li je oboljenje zarazno. Naš Sud časti ispitaće slučaj, a sankcija za povredu etike može biti javna opomena, ili čak oduzimanje licence”, kaže dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS.