Inicijativa Zemunaca: Most Zemun–Borča – most Mihajla Pupina! (VIDEO)

Most preko Dunava koji bi trebalo da spoji Banat i Srem još nema ime. Iz Udruženja „Zemunska priča“ stiže predlog da most dobije ime po velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu. Inicijativa prosleđena gradonačelniku.

Uporedo sa izgradnjom novog mosta Zemun – Borča, u kabinet gradonačelnika stižu i prvi predlozi o imenu koje bi ova građevina trebalo da nosi. Iz Udruženja „Zemunska priča“ predlažu da most koji grade kineski neimari ponese ime slavnog naučnika Mihajla Pupina. -Pismo smo uputili odborničkim grupama u SO Zemun, predsedniku Opštine Zemun, gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i SANU – kaže predsednik udruženja Nikola Balać. – Smatramo da bi most koji će spojiti Banat i Srem trebalo da ponese Pupinovo ime zbog njegovih brojnih naučnih i političkih zasluga koje smo pomalo zaboravili.

Balać podseća da je Pupin po završetku Prvog svetskog rata, kao poznati i priznati naučnik ali i politički uticajna figura u Americi, uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije kada se odlučivalo o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema Balaćevim rečima, davanjem Pupinovog imena mostu koji će spajati Zemun i Borču mala je zahvalnost za istorijsku zaostavštinu priznatog naučnika i borca za prava srpskog naroda u svetu.