Još samo trećina do zemunske obale

Beograd — Završeno je 240 od 362 metra na glavnom rasponu mosta koji će krajem sledeće godine povezati Zemun i Borču, pišu “Novosti”.

Još trećina glavnog raspona mosta Zemun-Borča nedostaje da se kompletira celina koja se nadvija iznad plovnog puta Dunava. Dosadašnjim tempom, od četiri segmenta nedeljno, kineski radnici će na ovom delu da završe posao na proleće.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju kažu da se na glavnom rasponu trenutno izrađuju betonski segmenti sa oba glavna stuba četiri i pet. Do sada je završeno 240, a ukupna dužina ovog raspona je 362 metra.

“U nastavku je obalna konstrukcija, dugačka 726 metara, koju grade pomoću pokretne skele. Do sada je završena desna strana ovog dela, koja se sastoji iz 15 polja, a skela je prebačena na poziciju leve konstrukcije gde je potrebno izbetonirati još toliko”, kaže Nenad Bajić iz Direkcije.

I domaći neimari ne posustaju. Naprotiv, na pristupnim saobraćajnicama sve se odvija po predviđenoj dinamici.

Radovi na saobraćajnici su odmakli do petnaestog kilometra. Na prvih šest, do Zrenjaninskog puta, završen je trup saobraćajnice, kao i podkonstrukcija, na kojoj je počelo postavljanje prvog sloja asfalta.

Na ovom delu pristupa završeni su i betonski propusti preko postojećih kanala, kao i armirano-betonske konstrukcije preko Velikog kanala i kanala Vizelj.

Za samu Zrenjaninsku petlju u toku je izgradnja stubnih mesta, i sa leve strane i sa desne strane Zrenjaninskog puta.

Na delu od Zrenjaninskog ka Pančevačkom putu paralelno se odvijaju radovi na skidanju humusa i izradi nasipa od peska. Radovi teku i na izgradnji 550 metara dugačke mostovske konstrukcije preko pruge Beograd-Pančevo, gde je izgrađeno 25 od 32 stuba.

Očekuje se da asfaltiranje od mosta do Zrenjaninskog puta bude gotovo do kraja godine, a da se tokom 2014. završi petlja i nastavak do pančevačkog auto-puta.

 

Most ipak gotov na vreme

Poslednjih meseci mnogo se prašine diglo oko termina završetka “kineskog mosta”.

Kao datum svečanog otvaranja figurirao je 20. oktobar 2014. da bi prilikom jednog od obilazaka gradilišta, sadašnji gradonačelnik u tehničkom mandatu Dragan Đilas, najavio da Kinezi traže “pomeranje termina”.

Po svemu sudeći, sam most će biti gotov za godinu dana, ali ne i sve pristupne saobraćajnice.