Kineska firma sabotira izgradnju mosta Zemun – Borča da bi zaradila milione od penala

Kineska kompanija CRBC sabotira i ucenjuje firmu “Ratko Mitrović”, podizvođača radova na izgradnji mosta Zemun – Borča, tako što ne plaća završene radove i čini sve da uspori izgradnju, kako bi domaća firma probila rok, a kineska kompanija naplatila odštetni zahtev od Srbije zbog kašnjenja, ali i dobila još novca iz kredita.

Na sastanku u prostorijama kineske kompanije “Čajna roud end bridž korporejšen (CRBC)” prošle nedelje, firma “Luj Beržer” koja vrši nadzor radova na izgradnji mosta, utvrdila je da će preduzeće “Ratko Mitrović” izgraditi deonice u vrednosti od 89,98 miliona dolara, dok će za te radove od kineske firme, izvođača radova, naplatiti 55,33 miliona dolara.

Sa druge strane, kineska kompanija CRBC izvešće radove vredne 77,83 miliona dolara, a naplatiće od kineskog investitora 130,8 miliona dolara – navodi “Luj Beržer”.

Nakon sastanka, inženjeri preduzeća “Ratko Mitrović” napravili su detaljan izveštaj o izgradnji mosta.

– Pošto se projekat finansira iz kredita koji je dobijen od kineske Eksim banke, sistemom da se radovi plaćaju samo kineskoj firmi, a ne srpskom podizvođaču nanosi se šteta Srbiji koja se na ovaj način zadužuje i plaća kamatu za radove koji nisu izvedeni. S druge strane, oštećena je srpska privreda, jer se neplaćanjem podizvođaču zaustavlja ceo lanac domaćih firmi koje učestvuju u projektu i koje same finansiraju gradnju. To znači da Srbija finansira firmu CRBC – navode u “Ratku Mitroviću”.

Mnogo veći problem je to što kineska firma na sve načine sabotira izgradnju, kritikuje dodatno angažovanje radnike i pokušava na sve načine da natera firmu “Ratko Mitrović” da probije rokove.

– Ne želimo da ispostavljamo odštetne zahteve prema Srbiji zbog nerešene ekspoprijacije. To su nam rukovodioci CRBC otvoreno zamerili jer time žele da dođu do dodatnog novca. Naš trud da dodatnim angažovanjem ljudi i radom u dve smene nadoknadimo kašnjenja kineski partner smatra kontraproduktivnim jer mu izbijamo adut da može da ispostavi odštetne zahteve zbog probijanja rokova. Kineski partner čini sve da nam radove maksimalno uspori, jer nameravaju da povuku još novca iz kredita – upozoravaju u “Ratku Mitroviću”.