Ko krene kamionom kroz centar, „kraći” 5.000 dinara

Otvorena nova tranzitna trasa preko Pupinovog mosta, vozači kamiona više neće moći da ulaze u srce prestonice

TERETNA vozila, od ponedeljka, nepoželjna su u centru Beograda! Izgradnjom Pupinovog mosta, stvorili su se uslovi da sav teški, tranzitni saobaćaj ide obilaznicama. Kamiondžije koje se ogluše o zabranu, i bez odgovarajuće dozvole uđu u centar prestonice, platiće kaznu 5.000 dinara.

Reporteri „Novosti” obišli su u ponedeljak punktove na trasi od Bubanj potoka do Borče, gde su se uverili da teški kamioni poštuju nove propise. Vozačima probleme stvara loša ili gotovo nikakva signalizacija na novootvorenom delu puta.

– U pojedinim delovima, ne postoji nijedna tabla, koja vozače usmerava na novi tranzitni pravac, a GPS uređaji još ne prepoznaju Pupinov most – priča jedan od vozača transportnih grdosija.

Na mukama, u ponedeljak oko 15.30 našao se Marko Predojević, šofer crvenog kamiona novosadskih registracija. Teretnjakom je prešao Pupinov most. Kako kaže, uputio se ka „Frikomu”. Međutim, kada je novom „džadom” došao do Zrenjaninskog puta, našao se u čudu. Zaustavio se ispred sabraćajne petlja, koju žitelji od milošte zovu „detelina”, zbog njenog oblika.

TRAJU RADOVIZRENjANINSKA petlja do avgusta sledeće godine funkcionisaće samo u tri smera. Za otprilike osam meseci biće završen deo puta koji ovu tangentu kompletno povezuje sa Pančevačkim putem, i time će se rasteretiti Zrenjaninski put kroz Borču.

Fortuna je bila njegov saveznik, na znaku sreće. Ekipa „Novosti”, u tom trenutku slikala je novu saobraćajnicu. Na njegovo pitanje, usmerili smo ga u pravom smeru. Da je pogrešio izlaz, krenuo bi ka centru grada, gde bi ga sačekala neka od patrola saobraćajne policije. Ukoliko bi se striktno držali pravila, mogli su da mu naplate kaznu od 5.000 dinara.

RASTEREĆENjE

ZBOG izmene režima saobraćaja, mnoge ulice prodisaće „punim plućima”. Rasteretiće se bulevari Vojvode Mišića i Vojvode Bojovića, Savska i Karađorđeva. Manje vozila prolaziće kroz Mije Kovačevića, Ruzveltovom, Dimitrija Tucovića, Gospodara Vučića…

KILOMETRAŽA

ZBOG novog režima saobraćaja, kamioni koji idu od Niša do Pančeva, imaće duži put 48 kilometara. Do sada su išli auto-putem do Konjarnika pa preko Vojislava Ilića, Bulevara kralja Aleksandra, Ruzveltovom ka Pančevačkom mostu. Ubuduće će od Bubanj potoka morati preko Ostružničkog i Pupinovog mosta do Pančevačkog puta. Sve dok se ne izgradi most kod Vinče.