KUD “STEAUA” – 60 GODINA USPEŠNE AKTIVNOSTI

U Subotu, 28. Marta u 19 časova održaće se jubilarni koncert Kulturno Umetničkog društva “Steaua” iz Ovče povodom 60 godina uspešne aktivnosti. Na koncertu će učestvovati orkestar, grupa pevača, vokalni i instrumentalni solisti, 3 folklorne sekcije i Dečiji hor “Raspevane zvezdice”.

Kulturno Umetničko društvo “Steaua” (na rumunskom zvezda) osnovano je 6. Marta 1955. godine. Zapravo na taj dan je osnovan orkestar tog društva, koji je punih 60 godina stub aktivnosti i uspeha “Steaue”. Osnivači tog malobrojnog, ali veoma muzički prefinjenog orkestra bili su Trajan Deheljan – Gluma i Jonel Čina.
Svaka kuća u Ovči bilo da je rumunska ili srpska dala je članove folklorne sekcije.
Nebrojeni su uspesi KUD-a “Steaua”, počev od festivala muzike i folklora u Uzdinu 60-te godine, preko Rume – 1967. Festivala kao što su “Amateri svome gradu”, “Rasti i cvetaj zemlji radnih ljudi”.
1976. godine KUD “Steaua” gostuje u Rumuniji kao prvi ansambl Rumuna koji je posetio tu zemlju. Na Festivalu prigradskih naselja u Kumodražu od 14 zlatnih medalja “Steaua” je osvojila 12 medalja. Bila je to senzacija za Beograd. Već 1978. godine u Ovči se održava Festival rumunskog folklora “Steaua” je ponovo u vrhu. Na Festivalu Kastelo di Goricija u Italiji KUD “Steaua” su osvojili zlatnu plaketu za nacionalni običaj “Svadba”.
1983. godine se snima film pod nazivom “Svadba u Ovči” koji godinu dana kasnije predstavlja veliku zemlju SFRJ u Dablinu (Irska) na Festivalu etno filmova.
1986. god. U mestu Alibunar na Festivalu folklora Rumuna “Steaui” se dodeljuje velika nagrada Festivala.
1991. godine rukovodjenje orkestrom je pripalo Dorelu Čina, koji i dan danas rukovodi KUD-om “Steaua”. Pojavljuju se novi kadrovi i veliki talenti na sceni “Steaue”, koji su i dan danas u vrhu na Festivalima.
1992.godine “Steaua” je osvojila nagradu za ocuvanje muzickih tradicija. 1998.godine u Brasovu (Rumunija) na Festivalu zimskih i Bozicnih obicaja “Steaua” osvaja specijalnu nagradu za autenticnost obicaja.
1998.godine “Steaua” je bila organizator Velikog Festivala Rumuna, 2011.godine “Steaua” na pomenutom Festivalu osvaja Grand pri Festivala gde su zablistali svi clanovi od folklora do vokalnih i instrumentalnih soliste i grupe pevača, orkestra pod upravom Čina Dorela.
Ovča se može trenutno pohvaliti sa 32 muzičara, sa završenom srednjom školom, fakultetom ili magistraturom. Nažalost, mali broj tih muzičara se uključuje u aktivnosti “Steaue”, ali oni koji su tu garantuju nove uspehe u narednim godinama.
Neka nam živi “Steaua”!
Neka je večna slava onima koji su dali mladost i život za njenu istoriju!
Živeli naši mladi kadrovi, koji će nas dovesti do proslave 100 godina KUD “STEAUA”.