Novi vetrovi u Borči: BSK filijala Zvezde, Partizanu nepoverenje zbog Savića

Predsednik Dragomir Vasić otkriva ideju da se tokom zime kompletan omladinski pogon crveno-belih preseli na Vizelj park i iznosi detalje iz transfera crnogorskog štopera u Mančester Siti

Menja se klima u fudbalskoj Srbiji – novi vetrovi duvaju u Borči. Od kluba godinama dovođenog u blisku vezu sa Partizanom BSK se po ispadanju iz elitnog ranga okrenuo Crvenoj zvezdi, sa kojom će tokom zime konkretizovati poslovno-tehničku saradnju i pretvoriti se u filijalu velikana sa Marakane.

Potvrđuje Dragomir Vasić predsednik BSK-a, stavlajući do znanja da je sa čelnicima crveno-belih u poodmaklim pregovorima.
”Crvena zvezda je pokazala jasno interesovanje za selidbu kompletnog omladinskog pogona na Vizelj park. Draganu Džajiću i njegovim saradnicima se sviđa lokacija našeg kluba, gde bi u bliskoj budućnosti trebalo da se izgradi još jedan sportski objekat, predviđen upravo za razvoj mlađih kategorija. Očekujem da razgovore konkretizujemo tokom zime i do kraja januarskog prelaznog roka dobijemo jasnu sliku kakvim kapacitetima raspolažemo, šta nudimo, a šta dobijamo ovim činom”, kaže Vasić za naš portal.

Načelnim planom predviđeno je da u Borču uoči početka prolećne sezone stigne nekoliko talentovanih juniora crveno-belih, kao i fudbaleri prvog tima skromnije minutaže, koji bi pomogli klubu u misiji opstanka u Prvoj ligi Srbije.
”Saradnja mora da bude dvosmerna, inače ne bi imala smisla. Mi bismo ustupili Crvenoj zvezdi mlade igrače, poput Savkovića ili Cvetkovića. Ne zaboravite da je naša generacija 1995. četvrta na tabeli Omladinske lige Srbije, pa bi neko od tih momaka dobio priliku na Marakani. Naravno, u odgovarajućem godištu. Plus, gledao bi se kvalitetniji fudbal u Borči, jer ovaj kraj ima dosta pristalica Zvezde i momci i njeni mladići podigli bi interesovanje za naše utakmice. Poziv takvog giganta se ne odbija”.

Najava saradnje sa Crvenom zvezdom stiže samo nekoliko meseci posle četvorogodišnjeg staža u eliti, tokom koga je deop javnosti doživljavao Borčane kao bliske partnere Partizana, pa otuda ovaj zaokret privlači pažnju.
”Činjenica je da smo imali sjajnu saradnju sa crno-belima, to niko ne poriče. Jednostavno, ljudi iz Humske su prepoznali talenat naših igrača, bili veštiji i umešnji od Zvezde, pa su ostvarili transfere Stefana Savića i Dejana Babića, a mi smo za uzvrat dobili Vojkana Miljkoivća i Stefana Savića (omladinac) na pozajmice i sve je funkcionisalo perfektno”, uverava Vasić.

I otkriva da su odnosi sa Partizanom zahladneli onog trenutka kad je Stefan Savić otišao u Mančester Siti, a trebalo da se podeli novac od transfera i to u razmeri 60:40.
”Kompletan posao je vredan sedam miliona evra i mi smo naš deo dobili. Doduše, kasnila je isplata rata, ali smo namireni. Problem je na drugoj strani, tiče se visine poreza na dodatnu vrednost koji bi morali da platimo na osnovu transfera, u iznosu 250.000 evra. Nije nam bilo jasno sve do trenutka dok nam FSS, kao krovna organizacija, nije dostavio kopiju ugovora sa Englezima, u kome, gle čuda, Partizan ne mora da plati ništa na ime obaveza državi. U redu je da platimo mi, ali nije u redu, a ni poslovno, da baš sve padne na naša pleća. Ugovor predviđa da i deo regulisanja obaveza bude u odnosu 60:40, a ne da BSK odvoji od svog dela za oba kluba. U ovoj nameri ćemo istrajati, sigurno”, dodaje Dragomir Baja Vasić.