PKB: Čekaju projekti od 100 mlrd. €

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković je rekao da u Srbiji postoje projekti ukupne vrednosti oko 100 milijardi evra.

Janković je, na predstavljanju inicijative “Beograd – grad investicija”, rekao da bi se ti projekti mogli realizovati putem javno-privatnog partnerstva, što bi trebalo da postane osnova i glavni pokretač privrednog razvoja u budućem periodu.

Kao dobar primer takvog partnerstva, on je naveo izgradnju mosta Zemun-Borča i najavio da će se komora angažovati na rešavanju izgradnje železničke stanice Prokop, u koji je uloženo 100 miliona evra, čime će se otvoriti i prostor od 90 hektara za novu izgradnju, u okviru projekta “Beograd na vodi”.

Beograd može da postane najmoderniji grad i najprihvatljivije mesto za život, ako se izmeste železnička i autobuska stanica, uredi Ada Huja i zaštiti poljoprivredno zemljište, istakao je Janković.

On je rekao da se sada 185.000 hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta pretvara u industrijske zone, što je nedopustivo, s obzirom da ima dovoljno zapuštenih ledina za takve namene.

Pokazalo se, dodao je, da su poljoprivreda i prehrambena industrija najuspešniji izvoznici i da u te oblasti treba ulagati.

Janković je najavio da će beogradska komora nastaviti da pozicionira privredu Beograda na svetskom tržištu, kao što je to činila i dosada.

On je naveo da je komora uspostavila saradnju sa pet komora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a do kraja februara očekuje se poseta predsednika Privredne komore Katara, koji će predložiti nove investicije u Srbiji i Crnoj Gori.