Povećava se bezbednost na delu Zrenjaninskog puta

Najkritičniji deo Zrenjaninskog puta, između Pančevačkog mosta i raskrsnice Borča-Ovča, dobija novu saobraćajnu signalizaciju. Brojni građani ukazivali su na nebezbednost te deonice, o čemu je Studio B više puta izveštavao. 

Sada su tamo proradili semafori na dva pešačka prelaza na kojima ih nikada ranije nije bilo, svetlosnu signalizaciju dobija još jedna raskrsnica, a po sredini puta u dužini od tri kilometara biće postavljena zaštitna ograda da bi se sprečilo pretrčavanje.

Semaforizacija tri raskrsnice na Zrenjaninskom putu, zamena deset semafora, kao i postavljanje ograde koja će razdvajati dve saobraćajne trake biće završeni krajem aprila, što će znatno povećati bezbednost na ovom delu puta, rekao je sekretar Privremenog organa grada Beograda Goran Vesić prilikom obilaska te deonice.

Deo puta između Pančevačkog mosta i naselja Ovča i Borča u dužini od četiri kilometra danas su obišli i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović. Vesić je rekao da deo puta između Pančevačkog mosta i naselja Ovča i Borča u dužini od četiri kilometra spada u jednu od najkritičnijih saobraćajnica u Beogradu na kojoj je u poslednje tri godine poginulo 13 ljudi.

– Na potezu od gotovo četiri kilometra semaforizovaćemo tri raskrsnice i zameniti semafore na deset raskrsnica. Tako ćemo dobiti nov potez koji će biti potpuno zaštićen semaforima i pešačkim prelazima. U dužini od tri kilometra postavićemo ograde koje će razdvajati dve saobraćajne trake, tako da ljudi više neće moći da pretrčavaju ulicu, što je ovde bio jedan od problema. Prema izveštajima MUP-a jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća je pretrčavanje preko ulice van pešačkog prelaza i vožnja suprotnom saobraćajnom trakom. Osim toga, biće rešene i još neke druge raskrsnice usporavanjem saobraćaja na mestima gde ima dece – istakao je Vesić.

On je dodao da će zahvaljujuću Sekretarijatu za saobraćaj stari semafori biti upotrebljeni za raskrsnice u prigradskim delovima, na manje frekventnim prelazima. – Ovako izlazimo u susret građanima i rešavamo brojne zahteve koji se godinama daju Skupštini grada da se uredi ovaj potez. Pokazali smo da problem može da se reši kad se ima volje. Ovaj posao košta oko 35 miliona dinara, što je obezbeđeno budžetom za ovu godinu. Iako je manjak para, uspeli smo da obezbedimo sredstva za značajne projekte – istakao je Vesić.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije u poslednje tri godine na tom delu puta dogodile su se 803 saobraćajne nesreće, u kojima je povređeno 355 lica, nastradalo je 13, dok je prošle godine ovde stradalo sedam osoba.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović kazao je da se posle duže vremena rešava problem bezbednosti saobraćaja na potezu od Pančevačkog mosta do raskrsnice Ovča- Borča. On je dodao da će problem koji duži niz godina muči građane Beograda biti rešen u kratkom roku.

U okviru ovog projekta realizovaće se sledeće aktivnosti: semaforizacija nesemaforisanih bočnih prilaza, semaforisanje tri nove raskrsnice – raskrsnica Zrenjaninski put – Save Kovačevića – Sutjeska 1 (Pošta Krnjača), Zrenjaninski put – pešački prelaz ispred benzinske stanice MOL i Dolovske ulice, kao i raskrsnica Zrenjaninski put – pešački prelaz iza benzinske stanice MOL ispred Pakračke ulice u zoni autobuskog stajališta „Novo naselje”.

Biće razdvojen kolovoz po smerovima postavljanjem zaštitnih ograda kako bi se sprečila vožnja u kontra smeru, obeleženi pešački prelazi na raskrsnici Zrenjaninskog puta sa Ulicom Ivana Milutinovića i put za Ovču (raskrsnica Zrenjaninski put – ulazak u naselja Borča i Ovča), uveden jednosmerni režim saobraćaja na uličnoj mreži koja se nalazi u zonama raskrsnicama kod EDB u Krnjači i restorana „Bitolj”, kao i zona usporenog saobraćaja na servisnim saobraćajnicama između ulica Branka Momirova i Partizanski blok ulica 1, sa obe strane Zrenjaninskog puta.