Plaćali grejanje i za – komšiju

Stanarima zgrade u Borči stigli uvećani računi za “Infostan”. Naplaćivali im više jer se jedan stanar odjavio. “Infostan”: Reč je o grešci, računi su stornirani
185043740255ed41ab04442373085041_w640

Ceh za isključenje sa sistema grejanja jednog stana umalo nisu platili drugi stanari u zgradi u Ulici ratnih vojnih invalida 5 u Borči. Na njihovim računima “Infostana” od avgusta je počela da stiže uvećana stavka za grejanje od osam odsto, što je uvideo Dragutin Surla, jedan od stanara, i tako sprečio neopravdanu naplatu za naredni period.

“Nije bilo reči u medijima o poskupljenju, ali sam uredno platio”, kaže Dragutin. “Kada je stigao račun za septembar sa istom cifrom, razgovarao sam sa komšijama iz preostalih 13 stanova. Većina nije ni primetila da im je račun veći. Razlika je bila od 420 do 580 dinara, zavisno od kvadrature”, pišu Novosti.

Cenu grejanja može da poveća samo veći broj dana u mesecu, niske temperature, pa tako veći utrošak energije, ali ne i isključenje korisnika, tvrde u JKP “Beogradske elektrane”. Procedura isključenja podrazumeva veliku papirologiju, ali i iznos od 5.000 do 20.000 dinara.

Odgovor je potražio od korisničkog servisa “Infostana”.

“Tvrdili su mi da je takvo stanje fakturisano od Elektrana, ali kada sam im to tražio na uvid, rekli su mi da nemam pravo”, tvrdi Dragutin. “Uputili su me da se žalim Beogradskim elektranama”.

Iz Odeljenja za prodaju “Elektrana” u Zemunu prvo mu je potvrđeno da ništa takvo nisu fakturisali. Zatim ga je naknadno pozvao službenik, sa još čudnijim objašnjenjem. “Prvo mi je rečeno da je inače trebalo više da plaćamo grejanje, jer imamo radijator u vešeraju, što nije tačno”, prepričava Dragutin. “Kada to nije prošlo, onda su mi rekli da je to zato što se komšija u julu isključio sa grejanja, a da tu energiju neko mora da plati. To je čista krađa. Skoro 6.400 dinara više su uzeli od zgrade za jedan mesec!”

Kako nigde nije naišao na objašnjenje, Surla se obratio i našoj redakciji. Nama je stigao potpuno drugačiji odgovor.

“Pri sprovođenju naloga Beogradskih elektrana za isključenje stana u Ulici ratnih vojnih invalida broj 5, nehotice je napravljena greška, koja je utvrđena po prijemu reklamacije korisnika”, tvrde iz “Infostana”. “Navedeni propust biće ispravljen storniranjem zaduženja za avgust i septembar 2015. nakon čega će korisnici na narednom računu imati iskazanu preplatu i neće biti oštećeni.”

Ostaje pitanje da li je, zapravo, samo naša “reklamacija” primljena, pošto ni Dragutin ni njegove komšije nisu dobile obaveštenje o ispravljenoj grešci.