Nastavljeno čišćenje kanala “Vizelj” u Borči

Angažovanjem specijalnog vozila amfibije i bagera, JVP Beogradvode nastavile su danas čišćenje kanala Vizelj u Borči, u delu u kome na njemu treniraju članovi kajakaškog kluba BSK iz tog naselja

Radovi na ovom potezu kanala, koje su inicirali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Sekretarijat za komunalno stambene poslove posle velikog uspeha kajakašica Nikoline i Olivere Moldovan na Olimpijadi u Londonu, danas su podrazumevali čišćenje njegove površine od cvati.

Sestre Moldovan izrazile su zahvalnost gradu što je nastavio sa čišćenjem kanala i istakle da će sada sportisti kajakaškog kluba BSK imati gde da treniraju i da neće morati da odlaze.

Kako je izjavio direktor JVP Beogradvode Miloš Milovanović, današnjim čišćenjem kanala nastavljeni su radovi započeti 2009. godine.

“Pre tri godine izvadili smo oko 13.000 metara kubnih materijala iz 600 metara kanala i produžili ga za 200 metara čime smo dobili stazu za trening kajakaša. Danas skupljamo površinsku vegetaciju što ćemo raditi svake godine, pošto ovo nije trajno rešenje”, izjavio je Milovanović.

On je dodao da će ovih dana biti očišćena površina od oko tri hektara i da će ukupna vrednost radova biti veća od pet miliona dinara.

Milovanović je, takođe, dodao da će, ukoliko bude potrebe, JVP Beogradvode ponovo da vadi mulj kako bi dubina kanala bila 3,5 metara.

Direktorka Uprave za vode Jovana Antić istakla je da su radovi na ovom kanalu počeli prošle nedelje raskrčavanjem rastinja i još jednom čestitala uspehu sestara Moldovan.

“Takođe smo im zahvalni i na tome što su ukazale na to da ovaj kanal nije samo za odvodnjavanje, već da on mora da se tretira i kao svojevrstan sportski teren”, izjavila je Antićeva.

Ona je dodala da će, dok se ne iznađe trajno rešenje za uređenje kanala, grad Beograd nastaviti da vodi brigu o ovom kanalu.