Počinje čišćenje kanala Vizelj, učestvuju i sestre Moldovan

Vanredno čišćenje kanala Vizelj, u kojem treniraju kajakaši iz Borče, počeće u utorak, najavio je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović. 

Od kanala do finala. Tako je izgledao put sestara Moldovan koje su, veslajući 500 metara u kajaku zauzele osmo mesto u oštroj olimpijskoj konkurenciji. Treniraju u zapuštenom kanalu Vizelj, a bile su na korak do medalje. Za sledeću olimpijadu pripremaće se u mnogo boljim uslovima, jer iz gradske uprave najavljuju da će čišćenje kanala početi sledeće nedelje.
Ovo je najpoznatija bara u Srbiji. Jer Vizelj, zatrpan smećem, zamuljen i zatravljen – odavno nije kanal. Ovo su sestre o kojim često slušamo, a čućemo još mnogo o njima. Imaju 22 i 23 godine, zovu se Nikolina i Olivera – prezivaju Moldovan. Ovde su dizale tegove, ovde veslale, a bile su bolje od mnogih. Pomislili biste da je ovakvo mesto teško voleti, one se ne bi složie.
– Nikolina Moldovan – Može, naravno, da se voli. Tu je naš klub, mi smo tu već 12 godina i nikad nismo promenile klub i otišle negde drugde. A to samo pokazuje koliko mi klub, ovakav – kakav je, i zgrade i kanal jako puno volimo.
Ljubav i ništa osim nje, često je bilo tako. I baš zato nikada nisu odustajale, iako je takvih misli bilo.
– Olivera Moldovan – Svi imamo trenutke kada nam je jako težak i trening i rad i kada nam čamac jednostavno ne ide. I dolazi se u situaciju da to pomislite, ali to je, naravno, daleko od stvarnosti. Znači nema odustajanja.
Udružen sa njima u neodustajanju sve vreme trener Dragan Plavšić. Spreman da obija pragove u potrazi za podrškom, ali i da ih zaštiti kad veslanjem zasmetaju ribolovcima na kanalu.
– Dragan Plavšić, trene – Sigurno da smo recept za uspeh. Ne samo mi, nego svi naši sportisti koji su tamo bili. Drago mi je da smo ovoliko medijski propraćeni, jer možemo biti primer mnogima. Jer jako je teško iz zemlje koja je u opvakvom stanju napraviti nešto veliko.
Veliki uspesi tek su pred njima. Ne obećavaju medalje, ali veruju da će ih biti. A sada je već izvesno da će se za sledeću Olimpijadu pripremati u boljim uslovima. Čišćenje dela kanala Vizelj kojim veslaju, počinje u utorak, na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa. Kako to nije predviđeno republičkim planom, sredstva će izdvojiti grad.
Vanredno čišćenje oslobodiće prostor za veslanje. Biće očišćena površina vode i pokošena trava do dubine od dva i po metra. I sve dok taj problem ne bude sistemski rešen, grad će redovno održavati taj deo kanala. Do nekih novih finala i medalja.