Pooštriti kazne za ubijanje životinja

Ovonedeljni slučaj trovanja dva psa u parku Šumice još jednom je otvorio pitanje kaznene politike za ubistvo i maltretiranje životinja. Psi u Šumicama su otrovani tako što je, za sada nepoznata osoba, bacila po travi otrov u vidu ljubičastih granula. Međutim, ovo nije bio jedini slučaj, jer su proteklih dana još najmanje dva psa otrovana, ali su ih, na sreću, veterinari spasili.

U Komunalnoj policiji Danasu je rečeno da su u parku, pored sumnjivih granula, pronađene i četiri mrtve ptice i telo mačke.

Organizacije za zaštitu prava životinja ukazuju da je potrebno pooštriti kaznenu politiku, ali, pre svega, poštovati zakone. Danica Drobac iz Evropske inicijative 17 kaže za Danas da je osnovni problem nepoštovanje zakona i odbijanje da se postupa kada su psi ugroženi i podseća da još uvek nije poznato ko je keruši Mili odsekao šape.

Prema njenim rečima, posebno je zabrinjavajuće što u Beogradu nijedan počinilac nije ni uhvaćen niti procesuiran. Kako navodi, u prestonici je do sada otrovano na Karaburmi 38 pasa, Miljakovcu više od 20, u Borči osam pasa.

– Indikativno je da se masovna trovanja ponavljaju uvek na istim lokacijama, što potvrđuje da tu stanuju poremećeni i zli, čak verovatno jedna jedina osoba. Ovo se uklapa u opštu matricu ovog društva da na svim poljima manjina predugo teroriše većinu samo zato što nadležni neće da je identifikuju i kazne, da bi svi mi ostali živeli primereno 21. veku i društvu koje treba da dobije status kandidata za članstvo u EU – kaže Drobac.

S druge strane, organizacija za brigu o životinjama ORCA uputila je nedavno predloge za bolju zakonsku zaštitu životinja. Naime, oni su predložili izmene krivičnog zakonika i zakona o prekršajima i u predlogu, koji je upućen Ministarstvu pravde, naveli da to čine u cilju unapređivanja zakonskih rešenja koja se odnose na zabranu ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno stvaranje zakonskih pretpostavki za efikasnije sprovođenje propisa u ovoj oblasti.

Kao najznačajniji predlozi za izmenu i dopunu krivičnog zakonika izdvaja se povećanje predviđene kazne zatvora, koja bi trebalo da iznosi od godinu do tri godine zatvora za zlostavljanje i ubijanje životinje. Inače, ova kazna trenutno je novčana, ali i predviđa zatvor do godinu dana.

Oni su, takođe, predložili i propisivanje još dve mere obezbeđenja: oduzimanje životinje i zabrana držanja životinje u slučaju izvršenja krivičnog dela zlostavljanja i ubijanja životinja.