Rashlađivanje, tečnost i svetla odeća protiv vrućine

Povodom veoma toplog vremena i tropskih temperatura koje su pogodile Srbiju, stručnjaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” savetuju redovno tuširanje ili kupanje u rashlađenoj vodi, kao i redovno uzimanje tečnosti, pre svega vode.

U preporukama “Batuta”, savetuje se građanima da nose laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, i ukoliko izlaze napolje, šešir ili kapu sa širokim obodom, kao i naočare za sunce.

Lekove treba držati na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru.

Preporučuje se korišćenje pamučne posteljine.

katolicka-porta-fontana-vrucina-vrucine-rashladjivanje-beta-dragan-gojic-jpg_660x330.jpg

Takođe, preporučljivo je izbegavanje alkohola i smanjenje unosa kafe i gaziranih bezalkoholnih pića, kao i uzimanje manjih, a češćih obroka, uz izbegavanje hrane sa visokim sadržajem proteina.

Građani bi trebalo da se trude da im životni prostor uvek bude rashlađen, a idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći.

To je, navodi se, posebno važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Preporučuje se prostiranje vlažnih čaršava na otvorene prozore, kako bi se rashladio vazduh u prostoriji, ukoliko nema klima uređaja, jer ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi višoj od 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od tegoba izazvanih toplotom.

Ukoliko neko nema mogućnost da rashladite svoj dom, bilo bi dobro da provede dva do tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće.

Potrebno je izbegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana, od deset do 17 sati, kao i naporne fizičke aktivnosti.

Građani ne bi trebalo da ostavljaju decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Građani bi trebalo da potraže pomoć ukoliko osećaju vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju i da što je pre moguće pređu u ohlađen prostor i izmere telesnu temperaturu.

Preporučljivo je da se, u toj situaciji, popije nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

Ukoliko se jave bolni grčevi u mišićima trebalo bi se skloniti u hlad ili u rashlađeni prostor, početi postepeno sa unosom tečnosti, najbolje vode, a ukoliko toplotni grčevi potraju duže od jednog sata trebalo bi potražiti lekarsku pomoć.

Preporuka je i da, u slučaju da neko kod članova porodice ili drugih ljudi primeti toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozove hitna pomoć, a osoba rashladi haldnim oblogama i rastereti viska odeće.

Stručnjaci apeluju na građane i da redovno proveravaju kako su članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami.