Recept Kineza: Kako raditi na 50ºC

Oko 270 kineskih radnika istovremeno je radilo na tri dela konstrukcije mosta, koji već pomalo baca senku posred toka Dunava. Vredni kao mravi, razmileli su se po celom gradilištu još od svitanja, jer najavljeno je da će živa dosegnuti 37. podeljak.

Zbog vrućine vodi se računa o radnicima i primenjuju preventivne mere, ali neizostavna je i tradicionalna kineska medicina.

Tehnički direktor CRBC na gradilištu mosta preko Dunava Cou Džen kaže da prate vremensku prognozu, ali i da postoji tim za bezbednost. Na mestu gde se radi prednaprezanje temperatura dostiže i 40 stepeni, a na delovima gde se koriste metal i čelik, živa se penje čak i do 50 Celzijusa.

 

Kada je tako vruće, radnici nisu na poslu.

“Radnici su na mostu od pet sati ujutro, oko deset je pauza, a posle podne od 15 časova nastavljaju sa radom. Međutim, kada su temperature ekstremne, prilagođavamo se situaciji. Kada su velike vrućine, od 11 do 15 časova se ne radi. Osim dužih pauza, na više mesta su punktovi sa obezbeđenom vodom za piće i za osvežavanje, a u borbi protiv sunčanice koristimo i lekove. Neizostavna je naša tradicionalana kineska medicina bazirana na grašku jer se smatra da je dobar protiv sunčanice”, objašnjava Džen.

NAŠI SE ODMARAJU NA SAT VREMENA

Osim Kineza, na gradilištu je i oko 300 domaćih radnika koji su raspoređeni na blizu deset kilometara pristupnih saobraćajnica. Naši neimari takođe primenjuju preventivne mere zbog vrućine, ali imaju drugačiji tempo. Velika pauza je od 10 do 11 časova, a potom na svaki sat po 15 minuta.

Recept je jednostavan: očišćen grašak oprati i potopiti u vodu da odstoji dva sata, a potom ga kuvati dok se zrno ne rasprsne. U vodu u kojoj se grašak kuvao, dodati šećera po ukusu. Napitak konzumirati hladan, više puta dnevno.

Priroda posla je takva, dodaje Džen, da su radnici stalno na otvorenom, pa su se navikli i na hladno i na toplo. Ipak,lakše podnose vrućinu nego zimu. Kompanija CRBC trenutno radi na mnogim gradilištima, a neka od njih se nalaze u mnogo toplijim krajevima nego što je Srbija – u Angoli, Mozambiku, Pakistanu…

Njemu lično je do sada Srbija najtoplija zemlja gde je bio angažovan. A radio je uglavnom u jugoistočnoj Aziji. Najduže je bio na Tajlandu, gde je prosečna godišnja temperatura 28 stepeni.

“Sigurno će temperatura uticati na radove, ali mi sprovodimo mere kako se to ne bi odrazilo na pomeranje rokova”, istakao je Džen.

I panorama koja se vidi sa obala Dunava pokazuje da vremenski uslovi Kinezima ne mogu da diktiraju tempo. Prebrodiće oni ovo i još jedno leto dok se rečno korito ne premosti i most konačno pusti u funkciju do kraja 2014.