Starinski načini farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja

Pored brojnih novih tehnika i metoda za priremu uskršnjih jaja, veliki broj domaćinstava i dalje koristi farbanje lukovinom i voskom. Pored toga što jaja napravljena na ovaj način sjajno izgledaju, prirodan način pripreme ih čini najbezbednijim za upotrebu.

LUKOVINA
POTREBNO JE
ljuske od luka, voda, sirće, so i jaja

POSTUPAK
Stavite jaja u hladnu vodu i dodajte kašiku sirćeta i kašičicu soli. Sirće je tu da bi se ljuska lakše primila boju, dok so sprečava da jaje pukne. Kad voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte 2 minuta. Skinite posudu sa vatre, poklopite je i ostavite jaja da stoje unutra još 11 minuta. Za to vreme ona će poprimiti lepu narandžastu boju. Ako vam se učini da su posle 11 minuta dovoljno tamna i obojena, prospite lukovinu i ostavite ih da se hlade u hladnoj vodi koju ćete često menjati da se jaja ne bi prekuvala od svoje sopstvene toplote. Ako jaja nisu dovoljno obojena, sačuvajte vodu sa lukovinom. Kad se i jaja i voda sa bojom ohlade, vratite jaja u nju i neka stoje u frižideru dok ne poprime boju koju želite. Kada se osuše, jaja će biti malo svetlija. Izmažite ih vaticom sa zejtinom, pa će ponovo biti lepa i sjajna.
Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka. U vodu možete dodati i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

KREP PAPIR
POTREBNO JE
krep papir, sirće i jaja

POSTUPAK
Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke, ali dugačke trake. U njih umotati kuvana i topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom. Pre toga u vodu dodati jednu kašiku sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

VOSAK
POTREBNO JE
obična olovka, kutija čioda s plastificiranim glavicama ili čačkalica, velika debela sveća, farba za jaja i jaja.

POSTUPAK
Na olovku nabodite čiodu i to će biti vaš alat za šaranje. Upalite sveću, neka se dobro razgori da se oko fitilja nakupi rastopljeni vosak. Umačite čiodu u vosak, pa na vatru plamena. Brzo prinosite jajetu i šarajte po njemu. Ako je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja  je važno da uvek čiodu s voskom otopite u plamenu. Išarano jaje umačite u farbu koju ste pripremili po naznačenom uputstvu. Kad izvadite jaje iz boje, obrišite ga ubrusom i prinesite ga na plinski plamen brišući vosak koji se otapa. Jaja bi prvo trebalo da operete u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako bi se sa ljuske uklonile masnoća i prljavština.

JEDNOSTAVNO I BRZO
POTREBNO JE
kese za zamrzivač, prehrambene tečna boja i jaja.

POSTUPAK
U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje. Može i više nijansi istovremeno. Ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete boju kakvu želite.

ZRNA PŠENICE I PIRINČA
POTREBNO JE
lepak, pšenica, pirinač, zlatni lak.

POSTUPAK
Kuvana jaja mogu se premazati lepkom ili belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča i drugog zrnevlja. Preko toga jaja možete naprskati zlatnim ili nekim drugim lakom.