Vizeljski kanal uvršten u gradski sistem održavanja

Zahvaljujući uspehu naših kajakašica i osvojenom 8. mestu na Olimpijadi u Londonu, cela Srbija saznala je ne samo za sestre Moldovan, već i za mesto gde treniraju, kanal Vizelj u Borči.

Slike kanala koji je sav u travi i mulju bio potpuno neuslovan za veslanje, a kamoli za olimpijske takmičare, podstakao je grad ne samo da očisti kanal, već i da ga uvrsti u redovan sistem održavanja.
Otkako je Vizelj detaljno očišćen, napokon je počelo pravo veslanje bez prepreka, kažu kroz smeh, na njihovom kanalu, koje je do skoro bilo nemoguća misija.
– Olivera Moldovan, kajakašica – pre mesec dana ovde nije bilo moguće trenirati, ceo kanal je bio kao livada, šalili smo se da možemo da ga iznajmljujemo fudbalerima, sada je druga priča, Nikolina mi kaže: Zamisli da nam je ovakav kanal bio u maju.
– Nikolina Moldovan, kajakašica – Ogromna je razlika, jako mi je drago što ima dece u klubu, što smo svi najzad izašli na našu vodu, što možemo da treniramo.
I napokon je kanal čist ko nekad, gde su, 60-ih godina prošlog veka žene na istom ovom mestu prale veš, sećaju se stari Borčanci. Što znači da će kajak tek od sad u Borči biti sport broj jedan.
– Lazar Šikl, kanu kajak klub BSK Borča – Trenutno imamo 50 dece, primili bi kažem i 200, jer je veliko interesovanje, nismo mogli do sada zbog ove trave i nemogućnosti da deci pružimo ovo uživanje, a evo sada je to sasvim druga priča.
Da bi se do ovoga došlo, grad je intervenisao, jer je kanal u nadležnosti Republičke direkcije za vode kao deo mreže Pančevačkog rita. Te više neće biti samo kanal za odvodnjavanje, već i za sport i rekreaciju.

– Jovana Antić, direktorka Uprave za vode – Grad Beograd je odlučio da samo šićenje kanala Vizelj uvrsti u predlog programa za održavanje vodotoka na teritoriji grada za 2012. godinu.
– Vladimir Batalović, tehnički direktor JVP “Beogradvode” – Mi smo na ovih 600m kanala očistili svu plovnu vegetaciju koja je postojala i obezbedili u koridoru od 15 od obale minimalnu dubinu od 3 metra da bi veslačice mogle neometano da vrše treninge. Trebalo bi mesečno da se vrši održavanje ovihzavesa koje smo mi postavili kao barijere da se trava ne bi skupljala u delu gde se vesla.
Zahvaljujući uspehu sestara Moldovan i onima koji su ga prepoznali ovaj kanal više nikada neće izgledati zamuljen i zatravljen poput džungle, već održavan kao pravi sportski teren na kom će se tek veslati i odgajati novi šampioni.