Za veću bezbednost pešaka

Kako bi povećao bezbednost pešaka, Grad će i u narednom periodu na određenim lokacijama postaviti pasarele. Uz postojeće 24, tokom akcije postavljanja dodatnih 14, do sada je izgrađeno šest pešačkih pasarela, i to u naselju „Radiofar“, kod motela „Šarić“, u Meljaku, Jajincima, selu Rakovica i Dugom Polju. Za ostale predviđene lokacije – Dušanovac, Stepojevac, Lazarevac, raskrsnica Ovča-Borča, Kijevo, Resnik, Beogradski sajam i Ada Ciganlija – u toku je priprema i pribavljanje potrebne dokumentacije.

Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, obišao je juče novoizgrađenu pasarelu na Kružnom putu, između naselja Dugo Polje i sela Rakovica, 900 metara od Avalskog puta. Pasarela je izgrađena na pravcu gde se često vozi brzinom većom od propisane i sa gustim kamionskim saobraćajem. U neposrednoj blizini su dve stanice gradskog prevoza, pa će tako njeno postojanje umnogome unaprediti sigurnost pešaka u oba naselja.

– Sekretarijat za saobraćaj je, u saradnji sa Saobraćajnom policijom, odredio 14 tačaka na kojima bi trebalo postaviti pasarele, zbog velikog intenziteta saobraćaja i opasnosti za pešake. Ova pasarela je napravljena za manje od mesec dana. U razgovoru sa sugrađanima dobili smo informacije da su deca koja ovde idu u školu bila nebezbedna i da su roditelji svakodnevno morali da ih sačekuju. Sada taj put mogu da pređu potpuno sigurno – rekao je Bovan.

Kako je dodao, pasarela će u narednom periodu biti natkrivena i osvetljena, tako da će njeno korišćenje biti sigurno i noću i u zimskim mesecima.

– Pred nama je i izgradnja najveće pasarele, one u blizini Ade Ciganlije, gde oni koji idu na izletište ili u hipermarket pretrčavaju i po osam traka. Postavljanjem pasarela želimo da potpuno zaštitimo pešake i da smanjimo sve rizične situacije koje se u saobraćaju događaju, a u kojima su pešaci najugroženiji – dodao je Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, apelujući na pešake i vozače da poštuju signalizaciju i učine sve kako bismo svi bili bezbedniji u saobraćaju.