Zgrade izgrađene na pristupnom putu mosta Borča-Zemun

Na trasi pristupne saobraćajnice mostu Zemun-Borča izgrađene su tri stambene zgrade koje po zakonu ne bi smele da budu na tom mestu. 

Zgrade su dobile sve potrebne dozvole, koje je 1997. godine potpisao Tomislav Nikolić, a Ministarstvo građevinarstva danas kaže da je u davanju dozvola bilo “određenih koruptivnih radnji”.

Pristupna saobraćajnica T6 ka mostu Zemun-Borča sa šest traka biće sužena zbog tri stambene zgrade u Banatskoj ulici, otkriva Pištaljka. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u odgovoru na pitanja Pištaljke navelo da je u ovom slučaju reč o „određenim koruptivnim radnjama“, ali da ono danas ne može snositi posledice nečega što je urađeno ranije.

Stanarima zgrada u Banatskoj 83, izgrađenih 2010. godine, put će prolaziti praktično ispod prozora, a da bi automobilima došli do svojih domova moraće da obilaze čak šest kilometara. Ostaće bez dvorišta i parking mesta, a u budućnosti umesto mira zbog koga su došli u ovaj deo grada, mogu očekivati samo buku kamiona, jer će upravo ova saobraćajnica biti obilaznica za teretni saobraćaj koji sada prolazi centrom Beograda.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je činjenica da postoje mnogi nerešeni odnosi između građana i investitora, koji do dozvola za gradnju u nekim slučajevima dolaze i na način koji nije u skladu sa zakonom. “Ministarstvo ne može snositi posledice takvih nerešenih odnosa izazavanih određenim koruptivnim radnjama”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Priča o tome kako su se stambene zgrade našle tik pored magistralnog puta sa šest traka počinje 3. novembra 1997. godine, kada je Tomislav Nikolić kao direktor Javnog preduzeća Poslovni prostor Zemun potpisao ugovor sa investitorima Mihajlom Kramer i Anom Miholjčić. Tim ugovorom je investitorima ustupljeno zemljište na uglu Banatske i Cara Dušana “radi izgradnje poslovnog prostor”. Reč je, kako kažu u Sekretarijatu za poslove legalizacije objekata, o jednoj od “Šešeljevih dozvola”, po kojima je Zemun bio poznat devedesetih, kada je tu beogradsku opštinu vodila Srpska radikalna stranka (SRS). Kasnije je zabeleženo da je Zemun prednjačio po broju izgrađenih nelegalnih objekata, kojih je evidentirano čak 17.885. Sumnjalo se da se novac od izdatih dozvola išao za finansiranje SRS.